PREDSJEDNIK AMERIKE

Bajden: Branit ću pravo na abortus

I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim osobama da sudski gone one koji su pomogli ženama da obave abortus, kazao je Džo Bajden

Džo Bajden. EPA

A. Ka.

1.9.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) obećao je da će braniti prava žena na abortus i snažno kritizirao izrazito restriktivan zakon o abortusu koji je stupio na snagu.

- Taj radikalni zakon flagrantno je kršenje ustavnog prava priznatog u presudi Roe protiv Wadea - napisao je Bajden u saopćenju, referirajući se na odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojom je u SAD-u priznato pravo na abortus.

Predsjednik Amerike je dodao:

- Zaštitit ćemo i braniti to pravo.

Rekao je da će novi zakon uvelike zakomplicirati ženama pristup zdravstvenoj skrbi koju trebaju, posebno onima tamnije boje kože i siromašnima.

- I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim osobama da sudski gone one koji su pomogli ženama da obave abortus - kazao je američki predsjednik.

Zabrana abortusa u Teksasu nakon šeste sedmice trudnoće stupila je na snagu danas, pošto američki Vrhovni sud nije postupio prema hitnom zahtjevu skupina za pravo na abortus da blokira zakon koji dopušta tu zabranu. Zabrana se odnosi i na slučaj incesta i silovanja.

Skupine koje zagovaraju pravo na abortus kažu da se 85 do 90 posto pobačaja u Teksasu izvrši nakon šeste sedmice trudnoće, što znači da će zakon vjerojatno prisiliti brojne klinike na zatvaranje. Takva zabrana nikad nije bila dopuštena ni u jednoj saveznoj državi otkad je Vrhovni sud 1973. donio odluku Roe protiv Wadea.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.