OGLASILA SE BIJELA KUĆA

Prevodilac Muhamed koji je spašavao Bajdena ostao u Afganistanu

Glasnogovornica Džen Psaki je istakla da će ga izvući u "diplomatskoj fazi"

Predsjednik Bajden prilikom posjete Afganistanu 2008. godine. U.S. Department of State

H. J. I. / Index.hr

2.9.2021

Kada je Džo Bajden (Joe Biden), tada kao senator, 2008. godine posjetio Afganistan, zajedno s još dvojicom američkih senatora, helikopter koji ga je prevozio morao je vanredno sletjeti u planinama zbog snježne oluje.

Afganistanski prevoditelj tada je bio u ekspediciji američke 82. zračnodesantne divizije koja je došla spasiti Bajdena, Džona Kerija (John Kerry) i Čaka (Chuck) Hagela i odvesti ih na sigurno. Proveo je više od 30 sati na ekstremnoj hladnoći, zajedno s američkim i afganistanskim vojnicima, prateći senatore do njihovog odredišta.

Ekspedicija je, kažu američki vojnici koji su sudjelovali u njoj, imala više od 100 razmjena vatre dok nije izvukla senatore, kao i aktualnog državnog sekretara Entonija Bklinkena (Antony Blinken), koji je tada bio Bajdenov pomoćnik.

Prevodilac koji je tada imao 36 godina, poznat samo po imenu Muhamed, jedan je od nekoliko hiljada, ako ne i desetina hiljada saradnika američkih i drugih zapadnjačkih snaga, veleposlanstava i udruga koji su ostali zaglavljeni u Afganistanu nakon što je evakuacija završena 31. avgusta.

-Pozdrav, gospodine predsjedniče: Spasite mene i moju porodicu. Ne zaboravite me ovdje- citirao ga je Wall Street Journal u utorak u ekskluzivnom izvještaju.

Muhamed može ići, ali bez svoje porodice

Muhamed se prijavio za specijalnu imigrantsku vizu (SIV) koja se dodjeljuje u sklopu programa za evakuaciju prevodilaca koji su pomagali SAD-u tokom 20-godišnjeg sukoba, ali je zaglavio kada je privatni kooperant za kojeg je radio izgubio relevantne dokumente, piše WSJ.

-Njegovo nesebično služenje našim vojnicima je služenje za koje bih želio da više Amerikanaca pokaže- napisao je potpukovnik Endrju Til (Andrew Till) u prilog njegovoj prijavi za vizu.

-Ako možete pomoći samo jednom Afganistancu, odaberite njega- napisao je i Šon Obrajan (Shawn O'Brien), vojni veteran koji je radio s Muhamedom 2008. godine.

Nažalost, čini se da ništa od toga nije pomoglo kada je Muhamed sredinom prošlog mjeseca stigao do međunarodne zračne luke Hamid Karzai u Kabulu, kao i hiljade drugih očajnih Afganistanaca koji su htjeli pobjeći iz zemlje, strahujući od odmazde talibana.

Američki vojnici pred aerodromom rekli su mu da on može ući - ali ne i njegova supruga i djeca, iako je pravilo da američki saradnici koji zadovoljavaju uslove mogu sa sobom povesti i porodicu. 

Psaki: Izvući ćemo ga u "diplomatskoj fazi"

-Ne mogu izaći iz svoje kuće. Jako sam uplašen.- rekao je Muhamed za WSJ u utorak, nakon što su posljednji američki vojni avioni napustili Kabul.

Novinarka WSJ-a Tarini Parti postavila je pitanje o Muhamedu i njegovoj tragičnoj situaciji glasnogovornici Bijele kuće Džen (Jen) Psaki istog dana.

-Koji je vaš odgovor njemu i zašto su on i drugi afganistanski saveznici poput njega još u zemlji, ako predsjednik vjeruje, kao što je danas rekao, da je misija bila izvanredno uspješna?- pitala je novinarka glasnogovornicu.

Psaki je na to odgovorila da Bajdenova administracija poručuje Muhamedu: 

-Rekla bih da je naša poruka njemu: Hvala vam što ste se borili uz nas posljednjih 20 godina. Hvala vam na ulozi koju ste odigrali u pomaganju brojnim mojim najdražim ljudima u izvlačenju iz mećave. Naša predanost je trajna, ne samo prema američkim građanima, nego i prema našim afganistanskim partnerima.-

Psaki je obećala da će Vašington učiniti sve što može da bi izvukao njega i druge poput njega u "diplomatskoj fazi".

-Naši napori i naš fokus trenutno su, kako ste čuli, rekao je general Mekenzi (McKenzie), a i drugi u posljednja 24 sata, usmjereni na diplomatsku fazu. Izvući ćemo vas. Poštujemo vašu službu. Odlučni smo učiniti upravo to- poručila je Psaki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.