VATIKAN

Papa Franjo uporedio Kataloniju sa Kosovom

Postoje zemlje u Evropi koje su danas još u procesu nezavisnosti, pogledajte Kosovo i svu tu oblast koja se prepravlja, rekao je papa

Papa Franjo. Agencije

A. Ka.

2.9.2021

U intervjuu koji je dao španskoj radio stanici "COPE", Papa Franjo je govoreći o situaciji u Kataloniji poslije referenduma napravio poređenje s Kosovom.

- U historiji je bilo mnogo slučajeva nezavisnosti. Postoje zemlje u Evropi koje su danas još u procesu nezavisnosti, pogledajte Kosovo i svu tu oblast koja se prepravlja - rekao je papa, dodajući da su “to historijski događaji koje karakteriše niz posebnosti”.

Zatim se papa osvrnuo na specifičan slučaj Španije kako bi istakao da sami Španci “moraju suditi”, ali je rekao da je “najvažnija stvar u ovom trenutku u bilo kojoj zemlji koja ima ovu vrstu problema da ih upitate da li su se pomirili sa sopstvenom historijom”, prenosi Kosovo online.

- Ne znam da li se Španija potpuno pomirila sa sopstvenom historijom, posebno historijom prošlog vijeka - rekao je papa, koji je dodao da ako nije, da mora da napravi korak pomirenja sa svojom historijom, što ne znači odustajanje od sopstvenih stavova, već ulazak u proces dijaloga i pomirenja.

U ovom trenutku, međutim, papa Franjo je zatražio “bijeg od ideologija” koje, po njegovom mišljenju, ometaju bilo kakav proces pomirenja, već štaviše “ideologije uništavaju”.

Papa se također pozvao na koncept “nacionalnog jedinstva” koji je opisao kao “fascinantan izraz”, ali je upozorio da “to nikada neće biti vrednovano bez osnovnog pomirenja naroda”.

- Svaka vlada, bez obzira na njen predznak, mora preuzeti odgovornost za pomirenje - zaključio je papa Franjo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.