VELIKA BRITANIJA

Povrijeđena četiri policajca na protestima protivnika vakcinacije u Londonu

Policija je osudila nasilje kao "neprihvatljivo"

Povrijeđeni policajci. Ilustracija

A. Ka. / Srna

4.9.2021

Najmanje četvorica policajaca povrijeđena su tokom nereda koji su izbili na protestima protivnika vakcinacije u Londonu, saopćila je londonska Metropolska policija.

Širom Londona danas su održani protesti, a u saopćenju policije na Twitteru navodi se da je dio demonstranata postao nasilan prema policajcima.

Policija je osudila nasilje kao "neprihvatljivo", prenosi "Skaj njuz".

Stotine protivnika vakcinacije okupilo se u Londonu, a jedna grupa pokušala je ranije danas da uđe u sjedište Regulatorne agencije za lijekove i medicinske proizvode (MHRA), koja je odgovorna za odobravanje vakcinacije.

Policajci su izašli na mjesto protesta na trgu Kabot u londonskom kvartu Kanari Vorf, gdje čuvaju ulaz u jednu poslovnu zgradu.

Iz policije su istakli da je nekoliko lica privedeno i da su policajci i dalje na terenu u Londonu.

Nakon Kanari Vorfa, demonstranti su se pomjerili u Južni Kensington na zapadu Londona.

Protesti su organizovani nakon što je Vlada Velike Britanije ranije saopštila da će početi da nudi vakcine tinejdžerima uzrasta 16 i 17 godina. Britanski stručnjaci izdali su prije toga preporuke za vakcinisanje ove populacije.

Demonstranti grupe "Zvanični glas", koja je organizovala i današnje proteste, pokušali su ranije da uđu u nekadašnju zgradu Bi-Bi-Sija, a zatim i u sjedište nezavisne kompanije za televizijsku produkciju ITN.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.