ŠPANIJA

Spasioci izvukli 208 migranata otkrivenih na brodovima

Uputili se ka južnoj obali Pirinejskog poluotoka i na španske Kanarske ostoke

Ukupno 106 migranata pronađeno je u čamcima. Agencije

Anadolija

4.9.2021

Španski spasioci izvukli su 208 migranata iz malih brodova koji su se u subotu uputili ka južnoj obali Pirinejskog poluotoka i na španske Kanarske otoke, prenosi Anadolu Agency (AA). Brodovi španske pomorske spasilačke službe presreli su brodove u Mediteranskom moru i Atlantskom okeanu, dok se bilježi povećanje broja osoba koje riskiraju živote u opasnom putovanju morem da stignu do Evrope.

- Ukupno 106 migranata, među kojima 44 žene i 20 maloljetnika, pronađeno je u čamcima koji su krenuli prema Kanarskim otocima Gran Canaria i Lanzaroto - saopćila je spasilačka služba.

Još četiri broda prevozila su 102 migranta koji su prelazili Sredozemno more prema kopnu Španije. U tim čamcima bila je samo jedna žena.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Španija je ove godine od januara do avgusta zabilježila porast ilegalnih migracija za 49 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ukupno 20.491 osoba stiglo je na špansko tlo, uglavnom morem.

Prema izvještaju Međunarodne organizacije za migracije, ove godine oko 500 migranata poginulo je ili nestalo pokušavajući doći u Španiju. Grupe za pomoć koje prate migracijske tokove navode da je stvarni broj vjerovatno mnogo veći jer se neki brodolomi i utopljenici ne prijavljuju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.