RASTE BROJ ŽRTAVA

Najmanje 50 žrtava uragana Ida na sjeveroistoku SAD

U državi Njujork potvrđeno je sedamnaest smrtnih slučajeva

Uragan Ida odnio 50 života. Agencije

A. Ka.

6.9.2021

U uraganu Ida na sjeveroistoku SAD poginulo je više od 50 osoba, saopćili su zvaničnici bivi bilans nevremena, javio je danas Glas Amerike (VOA).

U državi Njujork potvrđeno je sedamnaest smrtnih slučajeva, četiri osobe živote su izgubile u okrugu Westchester, dok su ostali stradali u gradu Njujorku.

Riječ je o osobama zarobljenim u nezakonitim podrumskim stanovima u kojima su živjeli zbog niskih prihoda, saopćila je Kathy Hawkul, predstavnica za medije njujorškog guvernera.

U Nju Džersiju potvrđeno je dvadeset i sedam žrtava u oluji, dok se četiri osobe vode kao nestale, objavio je portparol guvernera Phila Murphyja.

Njjujork i Nju Džersi su među najgore pogođenim državama. Osim ljudskih žrtava, ugrožen je bio javni prevoz i učestale su bile nestašice struje.

Najavljeno je da će pogođena područja u utorak posjetiti predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden).

U američkoj državi Connecticut prijavljen je jedan smrtni slučaj, u Pensilvaniji najmanje četiri, dok je u Marylandu preminula jedna osoba.

Broj žrtava uragana Ida u Louizijani porastao je na 12, a strahuje se da bi ih moglo biti još, saopćio je guverner te savezne države John Bel Edwards.

Trenutno struju nema više od 718 hiljada potrošača u Louizijani. Veliki problem su i izuzetno visoke temperature i vlažnost vazduha.

Novu prijetnju predstavlja i uragan Larry koji se približava sjeveroistoku SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.