OBJAVIO NOVE MJERE

Bajden izgubio strpljenje za antivaksere

Nove mjere, koje je Bajden objavio u govoru iz Bijele kuće, odnosit će se na oko dvije trećine svih zaposlenih u SAD

Bajden: Administracija proiglašava obveznu vakcinaciju. Ilustracija

Ad. A. / Hina

10.9.2021

Američki predsjednik Džo Bajden u četvrtak je kritizirao Amerikance koji se protive cijepljenju, objavivši nove mjere koje predviđaju obavezno cijepljenje za većinu federalnih zaposlenika, te cijepljenje ili redovito testiranje za sve uspolenike firmi s više od 100 zaposlenih.

Nove mjere, koje je Bajden objavio u govoru iz Bijele kuće, odnosit će se na oko dvije trećine svih zaposlenih u SAD.

-Bili smo strpljivi. Ali naše strpljenje primiče se kraju, i vaše odbijanje cijepljenja puno je stajalo nas ostale - rekao je Biden obraćajući se milionima Amerikanaca koji se odbijaju cijepiti.

Riječ je o dosad najoštrijem istupu i najobuhvatnijim mjerama koje je Bajden donio kako bi natjerao Amerikance da se cijepe uslijed porasta broja slučajeva zaraze zbog širenja zaraznije delta varijante koronavirusa.

Jačanje epidemije nije samo opasnost za SAD nego i za popularnost Bajdena koji je obećao da će dovesti virus pod kontrolu, a ranije ove godine izjavio je da je zemlja “bliže nego ikada trenutku u kojemu će moći reći da je virus poražen”.

Unatoč kampanji cijepljenja koju je provodila Bajdenova administracija, samo je nešto više od 53 posto Amerikanaca u potpunosti cijepljeno, prema podacima CDC-a. Prema Bajdenovom planu, nove mjere odnosile bi se na oko 100 miliona zaposlenih, što je oko dvije trećine ukupno zaposlenih u SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.