O DEŠAVANJIMA U CRNOJ GORI

Akademik Sreten Vujović za "Avaz": Ustoličenje u Cetinjskom manastiru trebalo je pokazati da je zemlja osvojena

Ovo je samo matrica koja je oprobana između dva svjetska rata

Alen Bajramović
  • Akademik Sreten Vujović

    Akademik Sreten Vujović

    Foto: avaz


Proteste stanovnika Crne Gore na Cetinju i na prilazima ovom gradu obilježila je i videoporuka akademika Sretena Vujovića, koji, pod očiglednim dejstvom suzavca, premijera države poziva da vidi kako „akademici plaču od njegovih suzavaca, koje smo mi kupili za njegovu policiju od naših poreza“. 

Poznati crnogorski pjesnik, prevodilac, akademik DANU-a i potpredsjednik crnogorskog PEN centra, za „Avaz“ govori o aktuelnim dešavanjima u susjednoj državi.

Paravojne formacije

Možete li nam opisati Vaše iskustvo s protesta na Cetinju?

- Vidjeli smo dva lica Crne Gore, jedno koje šalje jasnu poruku da neće više trpjeti ponižavanje i Cetinja i Crne Gore, te drugo, personificirano u liku marionetske, klerofašističke vlasti, koja, zarad tuđih interesa, puca u građane ove države, truje ih suzavcima, sve da bi dokazali svojim gospodarima izvan Crne Gore da ovom državom vlada zapravo jedna od posljednjih paravojnih formacija na Balkanu, a to je Crkva Srbije, za koju je ova i ovakva vlast samo kanalizacioni sistem za realizaciju tzv. srpskog sveta! Cetinje i drugi građani Crne Gore pokazali su odlučnost! 

Šta se, ustvari, dogodilo na Cetinju, otkud tolika upornost da se na onakav način ustoliči novi mitropolit SPC-a?

- Ovo je samo matrica koja je oprobana između dva svjetska rata, kada je Karađorđević srušio oštećenu Njegoševu kapelicu na Lovćenu i na lokaciji udaljenoj od stare podigao novu, kao simbol nestanka Crne Gore, a kasnije i vjekovne Crnogorske pravoslavne crkve. Time je simbolički stavljena tačka na naše postojanje, a kasnije i na samo ime naše države. Dakle, ustoličenje u Cetinjskom manastiru, koji je vjekovima bio srce crnogorske države, kulture i slobodarstva, trebalo je uniziti i pokazati da je Crna Gora „osvojena“. Kako su, uz pomoć ove marionetske vlasti, uspjeli sve naše bogomolje dati Srbiji, odnosno njenoj crkvi, samim tim su poklonili i grobove naših predaka, koji se nalaze u dvorištima više od 650 crkava i manastira.

Ima li Crna Gora snage da se odupre izazovima, jer se naredni očekuje tokom popisa stanovništva?

- Svako ko je vidio odlučnost crnogorskih građana i nemoć policije da slomi njihov opravdani revolt, zna da će u jednom kritičnom momentu sva Crna Gora, izuzev zaluđenika klerofašističkom ideologijom, stati na branik naše jedine domovine.

Mentalno stanje

Postoji li veza između krize u Crnoj Gori i one u BiH, gdje su institucije države u blokadi zbog odluke predstavnika srpskih političkih partija da ne učestvuju u njihovom radu?

- Naravno da postoji! Onima kojima ni nakon svih stradanja, genocidnih radnji, progona, terorističkih akata nije jasno o čemu se radi, ili su saučesnici u pripremama novih zločina ili imaju zaista problematično mentalno stanje. Negdje prije referenduma u Crnoj Gori objavljen je novi nacrt starog „Memoranduma“ i mislim da su to naši političari veoma neozbiljno shvatili.

Druga Srebrenica

Dešavanja u Crnoj Gori se s velikom pažnjom prate i u BiH. Šta biste poručili stanovnicima ove zemlje?

- Onome koji je preživio teror srpskih klerofašista pakao dođe kao spa centar. To je BiH doživjela u najnovijem ratu, a Crna Gora je između dva svjetska rata doživjela nezapamćeni teror, kome teško da ima poređenja u civilizovanom svijetu. Hitler je ubijene logoraše spaljivao u krematoriju, a srpski vojnici i žandari Karađorđevića spaljivali su žive ljude u Crnoj Gori, među kojima su bile trudnice, majke i njihova maloljetna djeca.

Svjedoci smo da se putem društvenih mreža Cetinju priželjkuje druga Srebrenica, a takvih poruka ima i prema BiH, i to upravo iz krugova SPC-a.

NA VRH

Podijeli članak na