OSTAJE SAMO SEDAM SATI

Papa Franjo stigao u Budimpeštu, susrest će se s Orbanom

Argentinski papa neumorno poziva na pružanje pomoći izbjeglicama svih vjeroispovijesti koji dolaze kucati na vrata bogatih u bijegu od rata i bijede, u čemu ponekad nailazi na nerazumijevanje i unutar same Katoličke crkve

Papa dočekan na aerodromu. Agencije

Ad. A. / Hina

12.9.2021

Papa Franjo sletio je jutros u Budimpeštu gdje će slaviti misu kojom će zatvoriti veliki međunarodni vjerski kongres, no u žiži medijskog zanimanja je njegov kratki susret s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Poglavar 1.3 milijarde katolika u svijetu razgovarat će s Orbanom trideset minuta u Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti kojemu će nazočiti i predsjednik Janos Ader te dvojica visokih dužnosnika Rimske kurije.

Mediji nagađaju hoće li papa Franjo, poznat po izravnom obraćanju, u razgovoru s Orbanom spomenuti pitanja u kojima se njih dvojica razilaze kao što su migranti i tolerancija prema LGBT+ osobama.

Argentinski papa neumorno poziva na pružanje pomoći izbjeglicama svih vjeroispovijesti koji dolaze kucati na vrata bogatih u bijegu od rata i bijede, u čemu ponekad nailazi na nerazumijevanje i unutar same Katoličke crkve.

Mediji naklonjeni Orbanu išli su čak tako daleko da su papu Franju nazvali "glupanom".

Pritom su upozorili da će se Papa u Budimpešti zadržati samo sedam sati, a u susjednoj Slovačkoj tri dana tijekom pravog službenog posjeta.

-On želi poniziti Mađarsku - rekao je jedan televizijski komentator komentirajući kratkoću posjeta.

Orbanovi proponentski mediji čak su nazali poglavara Vatikana "antikršćaninom" ili čak "Soroš papom".

Papa zapravo dolazi u posjet Budimpešti na poseban poziv Međunarodnog euharistijskog kongresa, po uzoru na papu Ivana Pavla II., koji je sudjelovao na takvom događaju 1985. u Nairobiju u Keniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.