RANIJE GA KRITIZIRAO

Papa se susreo s mađarskim premijerom Orbanom

Neki od premijerovih pristaša u Mađarskoj, zajedno s proorbanovskim medijima, u prošlosti su ismijavali Papu zbog njegovih komentara o pomoći izbjeglicama

U Budimpešti na nekoliko sati. Agencije

Ad. A. / Fena

12.9.2021

Papa Franjo sastao se danas s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom tokom njegovog kratkog boravka u Budimpešti.

Pojedinosti nisu objavljene, ali očekivalo se da će se na sastanku razgovarati o razlikama između pontifikovih stavova i nacionalističke i antimigrantske politike Orbana.

Ured Orbana objavio je njegove slike kako se rukuje s papom Franjom u Muzeju likovnih umjetnosti, nakon čega je održao misu.

Neki od premijerovih pristaša u Mađarskoj, zajedno s proorbanovskim medijima, u prošlosti su ismijavali Papu zbog njegovih komentara o pomoći izbjeglicama.

Papa je ranije kritizirao političke čelnike koji su pokušali podići ograde kako bi spriječili prolazak migranta, a 2019. godine donirao je novac za pomoć migrantima u Meksiku koji su pokušavali doći do granice sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Ovdje nismo radi bilo kakve politike, već da vidimo i čujemo Papu, poglavara Crkve. Jedva čekamo da ga vidimo - kazala je Eva Mandoki (82) za agenciju France-Presse.

Desetine hiljada kršćana iz cijelog svijeta prisustvovalo je Euharistijskom slavlju u Budimpešti u proteklih sedam dana, a dolazak pape Franje na Trg heroja popratili su brojni građani.

Njegov susret s Viktorom Orbanom bio je kontroverzniji. Dok je Papa od početka naglašavao potrebu dobrodošlice i brige za izbjeglice od rata i nasilja, bez obzira na njihovu vjeru, mađarski premijer pobornik je sprečavanja prolaska na granicama onih koje opisuje kao "ilegalne migrante", a posebno muslimane.

Papa poslije Mađarske putuje u trodnevnu posjetu Slovačkoj. To je njegovo prvo međunarodno putovanje od operacije koja je obavljena ranije ove godine.

Njegova posjeta Slovačkoj ima za cilj poboljšati katoličko-židovske odnose. Na Trgu Rybne, tradicionalno židovskom dijelu glavnog grada Bratislave, sastat će se s članovima židovske zajednice, uključujući i preživjele žrtve holokausta. Papa Franjo sastat će se i s članovima slovačke romske zajednice.

Franjo je posjetio desetke zemalja otkako je 2013. godine postao papa, iako su njegova putovanja nedavno bila pogođena širenjem koronavirusa. Ranije ove godine otputovao je u historijsku četverodnevnu posjetu Iraku, prvu u historiji pape, podsjetio je danas BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.