IMUNIZACIJA

Britanski doktori: Djeca od 12 do 15 godina zasad trebaju primiti jednu dozu vakcine

SAD, Izrael i neke evropske zemlje već su počeli vakcinisato mlađe generacije, stavivši pritisak na britansku vladu da učini isto

Preporuka CMO-a otvara put za početak vakcinisanja djece. EPA

A. Ka.

13.9.2021

Glavni britanski medicinski savjetnici su preporučili da djeca u dobi od 12 do 15 godina prime prvu dozu vakcine protiv covida-19, kao razlog navodeći lakšu provedbu školske godine.

Preporuka CMO-a otvara put za početak vakcinisanja djece te dobi u Velikoj Britaniji, nakon što Zajednički odbor za vakcinisanje i imunizaciju (JCVI) ranije ovaj mjesec to nije htio savjetovati.

SAD, Izrael i neke evropske zemlje već su počeli vakcinisato mlađe generacije, stavivši pritisak na britansku vladu da učini isto.

CMO-ovi ljekari smatraju da će vakcinisanje djece olakšati održavanje nastave u školama.

- Stoga na temelju interesa javnog zdravlja preporučujemo da ministri prošire ponudu vakcinisanja prvom dozom vakcine Pfizer-BioNTech na svu djecu i mlade u dobi između 12 i 15 godina koji trenutno nisu pokriveni preporukom JCVI-ja - saopćili su savjetnici.

Britanska vlada mora formalno odgovoriti hoće li poslušati preporuku CMO-a, iako je dio ministara već ranije podržao vakcinisanje mladih. Ranjive skupine djece već se mogu vakcinisati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.