STIŽE POMOĆ

Šef UN-a: Donatori obećali preko milijardu dolara za Afganistan

Ova je konferencija potpuno ispunila moja očekivanja u pogledu solidarnosti s narodom Afganistana, rekao je glavni sekretar UN-a

Antonio Guteres. EPA

A. Ka.

13.9.2021

Sudionici Međunarodne konferencije za pomoć Afganistanu obećali su više od milijarde dolara, objavio je u ponedjeljak glavni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) koji je otvorio skup pozivajući čelnike da pomognu toj zemlji i ženama u njoj, ali i da održe dijalog s talibanima.

- Ova je konferencija potpuno ispunila moja očekivanja u pogledu solidarnosti s narodom Afganistana - rekao je glavni sekretar UN-a koji je za konferenciju doputovao u Ženevu.

Guteres, međutim, nije mogao reći koliko će od tog novca biti usmjereno u UN-ov proračun za hitna stanja idućih mjeseci, a koliko će biti raspoređeno u druge faze ili u drugom obliku.

U kratkom govoru na početku ministarskog sastanka na kojem se trebalo skupiti više od 600 miliona dolara pomoći, Guterres je pozvao da se pomogne ugroženim stanovnicima, posebno ženama, ali i na dijalog s talibanima.

- Afganistancima treba pojas za spašavanje da se suoče s onim što bi mogli biti njihovi najcrnji dani - rekao je Antonio Guteres.

Guteres je podsjetio da je afganistansku ekonomiju u kolapsu dodatno pogodili teška suša i pandemija covida-19.

Humanitarna organizacija treba 606 miliona dolara do kraja godine za potrebe 11 miliona Afganistanaca, od ukupno 38 miliona stanovnika.

UN treba povući 20 miliona dolara iz fonda hitne pomoći da odmah podrži humanitarnu akciju.

UN je pozvao na otvoren pristup zemlji kod upućivanja pomoći i osoblja, ali i siguran pristup najpogođenijim zonama.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.