KAMPANJA DO 1O. OKTOBRA

EU posmatra izbore u Iraku

Misija će izraditi izvještaj s preporukama, na osnovu objektivne procjene kampanje i glasanja, kako bi pomogla da se poboljša izborni proces u Iraku

S ranijih izbora. Ilustracija

Ad. A. / Fena

14.9.2021

Evropska unija odlučila je da Misija za posmatranje izbora (EOM) bude angažovana na izborima u Iraku koji su zakazani za 10. oktobar, saopćeno je iz Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

Kako je saopćeno u ponedjeljak iz Brisela, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell imenovao je Violu von Cramon-Taubadel, članicu Evropskog parlamenta, za šeficu misije za posmatranje izbora u Iraku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Misija će izraditi izvještaj s preporukama, na osnovu objektivne procjene kampanje i glasanja, kako bi pomogla da se poboljša izborni proces u Iraku.

Borrell je rekao da EU želi da podrži jačanje iračke demokratije putem inkluzivnih i participativnih izbora.

-Naša posmatračka misija jasna je manifestacija solidarnosti i podrške iračkom narodu i našeg partnerstva s Irakom - naveo je Borrell.

Viola fon Kramon je rekla da je ponosna što je imenovana za šeficu evropske posmatračke misije za izbore u Iraku, koji će biti važna prekretnica u izgradnji demokratije u toj zemlji.

-Mirno i sigurno pokretanje izbornog procesa ključno je za osiguravanje da svi kandidati, politički aktivisti, novinari, branioci ljudskih prava i biračko tijelo mogu u potpunosti da ostvare svoja demokratska prava i slobode. Ovo će biti ključno za uspjeh ovih važnih izbora - kaže fon Kramon.

Osnovni tim EOM-a čini 12 izbornih stručnjaka koji su 28. augusta doputovali u Bagdad i Erbil.

Sredinom septembra pridružit će im se još 20 posmatrača koji će biti raspoređeni u različitim oblastima zemlje.

Tokom izbornog dana, misija će biti pojačana lokalnim posmatračima koji dolaze iz diplomatskih misija država članica EU prisutnih u Iraku. Misija Evropske unije će ostati u zemlji do okončanja izbornog procesa, uključujući brojanje glasova i žalbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.