STANOVNICI EVAKUIRANI

Vatrogasci uz pomoć kiše pod kontrolu stavili požar na jugu Španije

Vatrena stihija je za sedam dana uništila više od 9.670 hektara površine na periferiji Malage

U gašenju je poginuo jedan vatrogasac. Anadolija

Ad. A. / Fena

14.9.2021

Vatrogasci su uz pomoć kiše uspjeli pod kontrolu staviti veliki šumski požar koji je izbio prošle sedmice na periferiji Malage.

Požar je pogodilo periferiju grada Malage u Andaluziji, a brojne vatrogasne ekipe već sedmi dan se bore protiv vatrene stihije koja je uništila 9.670 hektara površine, javlja Anadolija.

-Kiša je bila veliki saveznik našim hrabrim vatrogascima. Ukinuto je upozorenje. Pred vatrogascima je novi teški izazov potpunog gašenja požara - kazao je premijer Andaluzije Juanma Moreno.

Španska novinska agencija (EFE) javlja da je iz šest naseljenih mjesta iz planinske regije Berjeje evakuirano više od 2.600 mještana, a da se većina tih ljudi danas vratila na svoja imanja.

U gašenju požara učestvuje blizu 400 vatrogasaca, a pomaže im i španska vojska. U borbu protiv vatrene stihije uključen je 41 kanader i 25 vatrogasnih vozila.

U gašenju požara prošle sedmice je poginuo jedan vatrogasac, a požar u Malagi se smatra jednim od najvećih koji je Španiju pogodio u posljednjih nekoliko godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.