SLOVAČKA

Papa Franjo: Hrišćani, ne budite trijumfalistički nastrojeni

Papa je propovijedao o hrišćanskom identitetu, rekavši da su krstove i raspeća hrišćani često pogrešno koristili

A. Ka.

Papa Franjo

Foto: Agencije


Papa Franjo rekao je danas da se krst ne smije koristiti kao politički simbol i pozvao hrišćane da ne budu trijumfalistički nastrojeni. On je boravio Prešovu u istočnoj Slovačkoj, gdje je presjedavao dugačkom službom, poznatom kao božanstvena liturgija, vizantijski obred koji koriste pravoslavne crkve i katolici istočnog obreda, prenosi Tanjug.

Papa je propovijedao o hrišćanskom identitetu, rekavši da su krstove i raspeća hrišćani često pogrešno koristili.

U razgovoru sa oko 30.000 vjernika rekao je da su mnogi hrišćani imali raspeća ili krstove oko vrata, na zidovima u svojim domovima, automobilima i u džepovima, ali nisu imali stvarnu vezu sa Isusom.

- Šta je ovdje dobro ako ne zastanemo da pogledamo raspetog Isusa i otvorimo mu svoja srca. Nemojmo svesti krst na predmet pobožnosti, a još manje na politički simbol, na znak vjerskog i društvenog statusa - rekao je on.

U Preševu, u istočnoj Slovačkoj, 1950. su komunističke vlasti primorale katolike istočnog obreda da se pridruže Pravoslavnoj crkvi i mnoge njihove svještenike zatvorile.

Papa je na liturgiji upozorio hrišćane da ne koriste svoju religiju u takozvanim ratovima oko kulture, za koje vjeruje da štete opštem dobru.

- Koliko često čeznemo za hrišćanstvom pobjednika, trijumfalističkim hrišćanstvom koje je važno i uticajno, koje dobija slavu i čast - rekao je on.

Tom prilikom je saopštio da krst nije zastava za mahanje, već čisti izvor novog načina života i dodao da pravi vjernik „nikoga ne gleda kao neprijatelja, već svakoga kao brata ili sestru.

Nakon sastanka sa papom u nedjelju u Budimpešti, mađarski premijer, Viktor Orban izjavio je kako je od pape tražio „da ne dopusti da hrišćanska Mađarska propadne“.

Papa je u Mađarskoj rekao da bi zemlja mogla sačuvati svoje hrišćanske korijene ako bude otvorila svoja vrata onima kojima je potrebna pomoć, misleći na migrante koje Mađarska ne želi da primi u svoju zemlju.

Više o temi Papa Franjo

NAKON MAĐARSKE
Papa Franjo u posjeti Slovačkoj
NA VRH

Podijeli članak na