TRI BIVŠA PREDSJEDNIKA

Klinton, Buš i Obama udružuju se kako bi pomogli afganistanskim izbjeglicama

Bivši predsjednici i njihove supruge bit će dio "Welcome.US", koalicije zagovaračkih grupa, američkih kompanija i drugih lidera

Tri bivša američka predsjednika, Buš, Obama i Klinton. Twitter

A. Ka. / Fena

14.9.2021

Tri bivša američka predsjednika, republikanac Džordž Buš (George W. Bush) i demokrati Bil Klinton (Bill Clinton) i Barak (Barack) Obama, udružili su se ispred nove grupacije čiji je cilj pružanje podrške izbjeglicama iz Afganistana koje su se doselile u Sjedinjene Države nakon nedavnog povlačenja Amerikanaca nakon 20 godina rata u toj zemlji, javlja Reuters.

Bivši predsjednici i njihove supruge bit će dio "Welcome.US", koalicije zagovaračkih grupa, američkih kompanija i drugih lidera.

Koalicija je pokrenuta u utorak zajedno s web stranicom, kako bi Amerikancima olakšala uplatu donacija, prijem izbjegličkih porodica putem aplikacije za iznajmljivanje smještaja Airbnb ili pronašla druge načine pomoći, rekao je u medijskom obraćanju John Bridgeland, službenik u administraciji bivšeg predsjednika Buša i kopredsjedavajući te grupacije.

Desetine hiljada Afganistanaca već je stiglo u Sjedinjene Američke Države u sklopu programa američke evakuacije.

Mnogi od njih bili bi u životnoj opasnosti da su ostali pod talibanima nakon što su sarađivali ili radili sa američkim i savezničkim trupama ili s američkim i međunarodnim agencijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.