NOVE TENZIJE U AZIJI

Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

Japan je također izvijestio da je ispaljen objekt te da se možda radilo o balističkom projektilu

Ispaljeni balistički projektili. Agencije

Ad. A. / Index.hr

15.9.2021

Sjeverna Koreja ispalila je dva balistička projektila sa svoje istočne obale u Istočno more, potvrdio je Južnokorejski šef štaba, prenosi Index.hr.

Japan je također izvijestio da je ispaljen objekt te da se možda radilo o balističkom projektilu.

Japanski premijer Yoshihide Suga nazvao je ovo "sramotnim", rekavši da prijeti miru i sigurnosti u regiji.

Ovo je već drugi test naoružanja koji je Sjeverna Koreja provela ovoga tjedna.

Nije jasno kamo su projektili bili namijenjeni te koji je njihov domet, ali JCS kaže da je njena vojska "u stavu pripravnosti te u bliskoj suradnji sa SAD-om".

Testiranje balističkih projektila u suprotnosti je s UN-ovim rezolucijama, čiji je cilj obuzdavanje nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje.

U ponedjeljak je Sjeverna Koreja testirala krstareći projektil dugog dometa, koji može pogoditi veći dio Japana, nazvavši ga "strateškim oružjem od velikog značaja".

Stručnjaci kažu da je krstareći projektil možda nosio nuklearnu bojnu glavu. Vijeće sigurnosti UN-a zabranjuje testiranje te vrste oružja.

No smatra balističke projektile opasnijima jer mogu nositi veće i snažnije terete, imati daleko veći domet i brže putovati.

Sjeverna Koreja suočena je s nestašicom hrane i ozbiljnom gospodarskom krizom, što dovodi do pitanja o tome kako je još uvijek u stanju razvijati oružje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.