SUZBIJANJE PANDEMIJE

WHO: Planira se isporuka vakcina protiv Covida za Afriku do februara

Ad. A. / Fena

Broj oboljelih rapidno raste

Foto: Agencije


Svjetska zdravstvena organizacija i partneri nadaju se da će Africi isporučiti oko 30 posto vakcina protiv Covida koja su im potrebna do februara, što je polovina od 60 posto cilja koji afrički čelnici imaju za period do kraja ove godine.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra veliku nejednakost u stopi vakcinacije između bogatih i siromašnih zemalja "rješivim problemom".

Ponovno je pozvao farmaceutske kompanije da daju prioritet inicijativi koju podržava UN, poznatoj kao COVAX, za globalnu razmjenu vakcina. Trenutno je manje od četiri posto stanovništva u Africi potpuno imunizirano. Većina od 5,7 milijardi primijenjenih doza otišlo je u oko 10 zemalja.

Većina vakcina koje proizvode Pfizer i Moderna distribuirano je u bogate zemlje, od kojih mnoge razmatraju planove za primjenu treće doze, podsjeća AP.

Doktor Seth Berkley, izvršni direktor saveza za vakcine Gavi, kaže da se u programu COVAX očekuje da će 1,4 milijarde doza biti spremne za isporuku do kraja ove godine, otprilike četvrtinu manje od prvobitnog cilja.

Više o temi Afrika

POKVARILI SE ČAMCI
U Sredozemnom moru spašeno 100 migranata

Više o:

Afrika Covid
NA VRH

Podijeli članak na