EVROPSKI PARLAMENT

Borel: Rusija želi podijeliti Evropsku uniju

Rusija želi razgovarati s državama članicama pojedinačno i to samo s određenima, s onima koje su važne”, pojasnio je visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku

Borel: Oni nas žele podijeliti. Arhiva

Ad. A. / Hina

15.9.2021

Rusija želi podijeliti Evropsku uniju pregovaranjem samo s određenim članicama, na što treba odgovoriti jedinstvom, istaknuo je šef evropske diplomatije Josep Borel na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

-Naše bi jedinstvo trebalo biti najveći adut u odnosima s Rusijom. Oni nas žele podijeliti, nije ih briga za Evropsku uniju - kazao je Borrel u raspravi s europarlamentarcima o odnosima EU-a i Rusije.

Rusija želi razgovarati s državama članicama pojedinačno i to samo s određenima, s onima koje su važne”, pojasnio je visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, prenosi Hina.

Rusija “uvijek pokušava podijeliti Evropsku uniju”, a Unija kao odgovor na to “mora ostati jedinstvena”, ocijenio je Borrell.

-To, vjerujte mi, nije uvijek lako - istaknuo je.

Šef evropske diplomatije smatra da je stanje evropsko-ruskih odnosa “teže nego ikad” i da “prave komunikacije de facto nema”.

Međutim, Rusija je susjed EU i “važan globalni akter” pa je potrebna nova strategija kako bi odnosi s Rusijom postali manje konfliktni, predvidljiviji i stabilniji.

-Ta strategija ne smije podrazumijevati odustajanje od podržavanja ruskog civilnog društva jer je podrška demokratiji “jedan od glavnih prioriteta EU - istaknuo je Borel.

-Ne možemo biti otok okružen autokratskim sistemima. Ne bismo tako preživjeli - zaključio je.

Europarlamentarac iz Litvanije, Andrius Kubilius, o čijem će izvještaju o smjeru odnosa EU i Rusije Evropski parlament glasati danas, istaknuo je u raspravi da EU treba jasnu strategiju s dugoročnim ciljevima u politici prema Rusiji.

-Želimo dobre odnose s Rusijom, ali to ovisi o Rusiji. S Rusijom koju predvode autoritarci i kleptokrati i agresivni putinovski režim to je nemoguće - poručio je, dodavši da je Rusija najveća prijetnja evropskoj sigurnosti.

Kubilius je rekao da treba razlikovati “režim Kremlja” od ruskog naroda koji je prijatelj Evropske unije.

-Želimo da ruski narod ima iste slobode, ljudska prava i i privilegije demokratije koje mi uživamo - kazao je.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula učestvovao je u raspravi i istaknuo da EU treba kreirati novu evropsku strategiju prema Rusiji koja bi “omogućila proaktivniji pristup”.

-Moramo biti realistični po pitanju ambicije demokratizacije Rusije. Ne smijemo pasti u političku klopku i dodatno smanjiti prostor za naše političko djelovanje - poručio je Picula koji ističe da je “režim sve odlučniji u nastojanju da potkop - odnose EU s ruskim civilnim društvom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.