ODGOVOR PEKINGU

Kineskom ambasadoru zabranjen ulazak u britanski parlament

Ovaj potez je nastao kao reakcija na sankcije Kine protiv pet poslanika Konzervativne stranke i dva člana Doma lordova u martu

Međusobne sankcije Kine i Britanije. Anadolija

Ad. A. / Anadolija

15.9.2021

Kineskom ambasadoru u Velikoj Britaniji Zhengu Zeguangu zabranjen je ulazak u britanski parlament, što je odgovor Pekingu za sankcije koje je odredio britanskim poslanicima koji su ranije govorili o kršenju ljudskih prava u kineskoj pokrajini Xinjiang, prenosi Anadolija.

Ovaj potez je nastao kao reakcija na sankcije Kine protiv pet poslanika Konzervativne stranke i dva člana Doma lordova u martu.

Kao odgovor tome predsjedavajući Donjeg doma Lindsay Hoyle i predsjedavajući Doma lordova John McFall spriječili su kineskog ambasadora da danas govori u britanskom parlamentu.

-Redovno održavam sastanke s ambasadorima iz cijelog svijeta kako bih uspostavio trajne veze između zemalja i parlamentaraca. Ali ne smatram da je primjereno da se ambasador Kine sastaje u parlamentu i na našem radnom mjestu kada je njegova zemlja uvela sankcije protiv nekih naših članova - rekao je Hoyle za "Daily Telegraph".

Kina je uvela sankcije za 10 britanskih organizacija i pojedinaca, uključujući bivšeg lidera Konzervativne stranke Iana Duncana Smitha zbog navodnog širenja "laži i dezinformacija" o navodnim kršenjima ljudskih prava ujgurskih muslimana u provinciji Xinjiang.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.