KRŠENJE REZOLUCIJE UN-A

Sjeverna i Južna Koreja ispalile balističke rakete s razmakom od tek nekoliko sati

Sjeverna Koreja lansirala je dva balistička projektila preko svoje istočne obale, što je bio prvi takav slučaj u šest mjeseci

Ispalili dvije balističke rakete. Ilustracija

A. Ka.

15.9.2021

Sjeverna i Južna Koreja lansirale su balističke projektile s tek nekoliko sati razmaka.

Sjeverna Koreja lansirala je dva balistička projektila preko svoje istočne obale, što je bio prvi takav slučaj u šest mjeseci i novo kršenje rezolucija UN-a.

Do situacije je došlo dok su Južna Koreja i Kina raspravljale o nuklearnom pitanju Sjeverne Koreje.


Prisustvovao testiranju

Nekoliko sati kasnije Južna Koreja lansirala je balističku raketu uz pomoć podmornice.

Predsjednik Moon Jae-in, koji je prisustvovao testiranju, rekao je da Južna Koreja sada ima dovoljno resursa da u svakom trenutku odgovori na provokacije Sjeverne Koreje.

Komentare je kritizirala Kim Yo-jong, sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, a opisala ih je kao nelogične i vrijedne žaljenja te je upozorila da bi mogli dovesti do prekida veza.

Rezolucije UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji provođenje testova s balističkim projektilima - koji mogu nositi nuklearne ili konvencionalne bojeve glave - u nastojanju da obuzda nuklearni program zemlje.

Nedavna lansiranja pokazuju da je Sjeverna Koreja nastavila razvijati svoje oružje unatoč teško ekonomskoj krizi. Stručnjaci kažu da Pjongjang provodi takve testove kako bi poboljšao svoju tehnologiju, dok pokušava povećati utjecaj u pregovorima s Vašingtonom.

Nestašice hrane

Sjedinjene Američke Države žele da Sjeverna Koreja odustane od svojih nuklearnih i raketnih programa u zamjenu za ublažavanje sankcija, ali je Sjeverna Koreja to odbila.

Sjeverna Koreja suočava se s nestašicom hrane i provela je više od godinu dana u izolaciji. Prekinuta je većina trgovine s Kinom, njezinim najbližim saveznikom, kako bi se zaustavilo širenje covida-19.

Prošlog marta Pjongjang je prkosio sankcijama i testirao balističke rakete, što je izazvalo snažan prijekor SAD-a, Japana i Južne Koreje.

Prošlog je mjeseca UN-ova atomska agencija rekla da je izgledalo da je Sjeverna Koreja ponovno pokrenula reaktor koji bi mogao proizvoditi plutonij za nuklearno oružje, nazivajući to "duboko zabrinjavajućim" razvojem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.