VATIKAN

Papa odbio ostavku nadbiskupa u čijoj je župi otkriveno 200 seksualnih zlostavljača

Vatikan je u saopćenju naveo da je pomno pregledao dokumente povezane s aktivnostima nadbiskupa Stefana Hessea

Papa Franjo. Agencije

A. Ka.

15.9.2021

Papa Franjo odbio je ostavku nadbiskupa Hamburga koji ju je ponudio nakon što je u izvještaju naveden među nekoliko visokih dužnosnika Katoličke crkve u Njemačkoj koji nisu adekvatno reagirali na seksualna zlostavljanja.

Vatikan je u saopćenju naveo da je pomno pregledao dokumente povezane s aktivnostima nadbiskupa Stefana Hessea, koji je nekoć bio zadužen za kadroviranja u nadbiskupiji Köln.

Iako je Vatikan ustanovio nedostatke u organizaciji njegovog ureda i osobne proceduralne pogreške, nije ustanovio da je postojala namjera da prikrije zloupotrebu, navodi se u saopćenju Vatikana koje je objavljeno na mrežnoj stranici Njemačke biskupske konferencije.

- Osnovni problem, u širem kontekstu upravljanja nadbiskupijom, bio je nedostatak pažnje i osjetljivosti prema žrtvama zlostavljanja - stoji u saopćenju.

Nadbiskup je ponudio ostavku u martu nakon što je objavljen izvještaj na 800 stranica o odgovoru na seksualna zlostavljanja u nadbiskupiji. U tom se izvještaju navodi da je otkriveno preko 200 zlostavljača i više od 300 žrtava u razdoblju od 1975. do 2018.

- S obzirom na činjenicu da nadbiskup ponizno prepoznaje pogreške koje je napravio u prošlosti te je ponudio ostavku, Sveti Otac je odlučio ne prihvatiti ostavku - rekao je Vatikan.

Biskupi su kazali da prijepor zbog izvještaja o zlostavljanju u kölnskoj nadbiskupiji, koja ima najviše vjernika od svih biskupija na njemačkom govornom području, nanosi štetu Katoličkoj crkvi širom zemlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.