DOZVOLIO UBISTVA

Međunarodni krivični sud odobrio istragu o Duterteovom 'ratu protiv droga'

Duterte je 2018. najavio povlačenje Filipina iz Rimskog statuta, koji je stupio na snagu u martu 2019. godine

Ad. A. / Anadolija

Duterte: Koristio rigorozne metode

Foto: Agencije


Međunarodni krivični sud (MKS) odobrio je u srijedu istragu o smrtonosnom "ratu protiv droge" filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea.

Sudije su u odluci navele da postoji "osnova da se nastavi sa istragom" o ubistvima koja su počinjena širom Filipina u okviru rata protiv droge.

-Pretpretresno vijeće I Međunarodnog krivičnog suda odobrilo je zahtjev tužioca za pokretanje istrage u vezi sa zločinima iz nadležnosti Suda koji su navodno počinjeni na teritoriji Filipina između 1. novembra 2011. i 16. marta 2019. u kontekstu takozvane kampanje 'rat protiv droge' - navodi se u saopćenju MKS-a, prenosi Anadolija.

Vijeće je navelo da se takozvana kampanja "rat protiv droga" ne može posmatrati kao legitimna operacija provođenja zakona."

Kampanja "Rat protiv droge" pokrenuta je ubrzo nakon što je Duterte stupio na dužnost u junu 2016.

Filipinski lider je provodio opsežna hapšenja dilera i korisnika droga i dopustio policiji da ubije svakog kriminalca i korisnika droge.

Duterte je 2018. najavio povlačenje Filipina iz Rimskog statuta, koji je stupio na snagu u martu 2019. godine.

Duterte je otad više puta rekao da neće sarađivati u istrazi MKS-a, tvrdeći da sud nema nadležnost na Filipinima jer se država jugoistočne Azije povukla iz tog pravosudnog tijela.

NA VRH

Podijeli članak na