TREĆI PUT OVE GODINE

Predsjednički i prijevremeni parlamentarni izbori u Bugarskoj raspisani za 14. novembar

Bugarska je poprište političke krize u kojoj nakon aprilskih i julskih parlamentarnih izbora nije formirana nova vlada, pa će birači treći put na birališta ove godine

Glasači ponovo biraju vlast 14. novembra. Anadolija

Ad. A. / Anadolija

16.9.2021

Predsjednik Bugarske Rumen Radev raspustio je parlament i raspisao nove prijevremene izbore za 14. novembar kada će biti održani i redovni predsjednički izbori u toj zemlji, javlja Anadolija.

Bugarska je poprište političke krize u kojoj nakon aprilskih i julskih parlamentarnih izbora nije formirana nova vlada, pa će birači treći put na birališta ove godine.

Parlament je prvo donio odluku da se redovni predsjednički izbori održe 14. novembra, a potom je bugarski predsjednik Radev raspustio parlament i na isti datum raspisao i prijevremene parlamentarne izbore.

Vladu će do novih izbora u tehničkom mandatu i dalje predvoditi premijer Stefan Yanev, a Radev je najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima.

Bugarski predsjednik Radev je izrazio nadu da će tehnokratska vlada odgovoriti zadacima, a naredio je i smjene na čelu ministarstava ekonomije, finansija i transporta.

“Vlada tehnokrata suočila se s teškim naslijeđem modela moći zasnovanog na oligarhiji, velikim kolapsom sistema socijalnih usluga i korupcijom u velikim infrastrukturnim projektima“, rekao je Radev.

Premijer Yanev je kazao da je osnovni zadatak vlade da organizira poštene i transparentne izbore.

Ističući kako su pred vladom veliki izazovi, Yanev je istakao da je Bugarskoj hitno potrebna vlada sa stabilnom podrškom u parlamentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.