UTRKA U NAORUŽANJU

Kina osudila 'neodgovornu' prodaju američkih podmornica Australiji

Saradnja SAD-a, Velike Britanije i Australije po pitanju nuklearnih podmornica ozbiljno podriva regionalni mir i stabilnost, jača utrku u naoružanju i dovodi u pitanje međunarodne napore za neširenje nuklearnog naoružanja, stav je Kine

Kina se protivi prodaji naoružanja Australiji. Ilustracija

Ad. A. / Fena

16.9.2021

Kina je osudila u četvrtak, kako je ocijenila, "izuzetno neodgovornu" prodaju američkih podmornica na nuklearni pogon Australiji u okviru novog partnerstva u kome su SAD, Australija i Velika Britanija.

-Saradnja SAD-a, Velike Britanije i Australije po pitanju nuklearnih podmornica ozbiljno podriva regionalni mir i stabilnost, jača utrku u naoružanju i dovodi u pitanje međunarodne napore za neširenje nuklearnog naoružanja - rekao je novinarima portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, prenosi Beta.

Optužio je tri zemlje da pokazuju "mentalitet hladnog rata" i da koriste nuklearno naoružanje za geopolitičke svrhe.

Džao je ocijenio da je nabavka američkih podmornica suprotna obavezama koje je Australija preuzela po pitanju neširenja nuklearnog naoružanja.

SAD, koji nastoji da ojača svoja savezništva naspram Kine objavio je u srijedu da su sklopile sa Australijom i Velikom Britanijom veliko sigurnosno partnerstvo u zoni Indo-Pacifika, nazvano Aukus, koje uključuje isporuku podmornica na nuklearni pogon Kanberi.

Kao prva posljedica tog spektakularnog dogovora je da je Australija prekinula veliki ugovor sa Francuskom o isporuci konvencijalnih podmornica. Pariz je osudio prekid ugovora i novo partnerstvo Australije kao "nož u leđa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.