PREDSJEDNIK AMERIKE

Bajden predlaže povećanje poreza za kompanije i bogate

Odbor Predstavničkog doma koji je zadužen za razmatranje budžeta, a u kojem poslanici demokrata imaju većinu, odobrio je većinom glasova dijelove prijedloga budžetskih zakona koji se odnose na poreze

Džo Bajden. Agencije

A. Ka.

16.9.2021

Ključni odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD prihvatio je prijedloge zakona o povećanju poreza za kompanije i bogate kako bi se pomoglo u finansiranju budžetskog plana predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) vrijednog 3.500 milijardi dolara.

Odbor Predstavničkog doma koji je zadužen za razmatranje budžeta, a u kojem poslanici demokrata imaju većinu, odobrio je većinom glasova dijelove prijedloga budžetskih zakona koji se odnose na poreze.

To uključuje podizanje najviše stope poreza na dohodak s 37 na 39,6 posto i najveće stope poreza na dobit kompanija s 21 na 26,5 posto.

Prema planu, povećala bi se stopa poreza na kapitalnu dobit sa 20 na 25 posto za Amerikance s oporezivim prihodom iznad 400.000 dolara, uz dodatak od tri posto na prihode veće od pet miliona dolara.

Mišljenje odbora predstavlja preporuku čelnicima Predstavničkog doma i Senata dok će u narednim nedjeljama raditi na konačnim verzijama zakona o porezima i potrošnji.

Demokrate, koji imaju za cilj da se zakon usvoji bez podrške republikanskih poslanika, ne mogu sebi dopustiti da izgube više od tri glasa u Predstavničkom domu i niti jedan glas u Senatu.

Povećanje poreza očekivani je prijedlog, s obzirom da su za vrijeme korona krize vlade Donalda Trampa (Trump) i Džoa Bajdena odobrile ogromne fiskalne podsticaje kako bi se pomoglo građanima u savladavanju krize i podstakao oporavak privrede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.