AUSTRIJSKI KANCELAR

Kurz: Sada imamo pandemiju nevakcinisanih

Vakcinisani su bezbjedni, i mogu živjeti život normalno, ali nevakcinisani su nebezbjedni i moraju imati negativne testove i FFP2 maske za restorane, trgovinu, javni prevoz, ukazao je Kurz

Sebastijan Kurz. Agencije

A. Ka.

16.9.2021

Pandemija za vakcinisane je prošla, ali imamo sada pandemiju nevakcinisanih, istakao je austrijski kancelar Sebastijan Kurz.

Vakcinisani su bezbjedni, i mogu živjeti život normalno, ali nevakcinisani su nebezbjedni i moraju imati negativne testove i FFP2 maske za restorane, trgovinu, javni prevoz, ukazao je Kurz.

On je istakao da su mnogi vakcinisani i ne moraju da se bave mjerama, ali i dalje ima 30 posto građana koji se nisu vakcinisali i nisu zaštićeni, pa moraju znati da će se u nekom trenutku zaraziti koronom.

- Upravo zbog nevakcinisanih je i dalje potreban minimum mjera. Draže mi je da imamo sve otvoreno za 70 posto stanovništva, nego da sve zatvorimo - objasnio je Kurz.

Također on je kritikovao Slobodarsku partiju Austrije (FPO) zbog širenja straha i vođenja kampanje protiv vakcinacije.

- Nisam sretan zbog toga, jer u najgorem slučaju radi se o životu i smrti. Pa bih želio ozbiljniji pristup od te stranke - naglasio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.