OČUVANJE PLANETE

EU i Turska će zajedno raditi na rješavanju klimatske krize

Zvaničnici EU-a i Turske su razgovarali o neophodnim koracima u borbi protiv razornih posljedica klimatskih promjena i značajnom smanjenju emisija do 2050. godine

Borba protiv razornih posljedica klimatskih promjena. Anadolija

Ad. A. / Anadolija

17.9.2021

Izvršni potpredsjednik za evropski zeleni plan Frans Timmermans i ministar okoliša i urbanizma Republike Turske Murat Kurum održali su u četvrtak prvi dijalog na visokom nivou između Evropske unije (EU) i Turske o klimatskim promjenama, javlja Anadolija.

Zvaničnici su razgovarali o neophodnim koracima u borbi protiv razornih posljedica klimatskih promjena i značajnom smanjenju emisija do 2050. godine.

-Evropska unija i Turska moraju blisko sarađivati. Imamo toliko zajedničkih pitanja koja sigurno možemo riješiti  - rekao je Timmermans nakon sastanka.

Kurum je klimatsku krizu nazvao "izazovom koji nijedna država ne može sama riješiti" te dodao da je Ankara snažno posvećena tome da učini sve što je u njenoj moći da ublaži posljedice klimatskih promjena.

Također je naglasio da se turska vlada potpuno slaže sa ciljevima nulte emisije iz Pariškog sporazuma, istakavši da su već započeli razgovore o podršci koju bi EU mogla pružiti Turskoj u postizanju ovih ciljeva.

Timmermans je obećao da će zajednički raditi "na suočavanju s ovom egzistencijalnom krizom, a to je klimatska kriza i kriza biološke raznolikosti". Još je kazao da će se posebno fokusirati na to da pokažu građanima da "rješavanje klimatske krize nije samo potrebno, već je i moguće".

Razgovori će se nastaviti na tehničkom nivou u narednim mjesecima. Komesar EU-a trebao bi posjetiti tursku prijestolnicu Ankaru u januaru.

Zeleni plan nova je strategija rasta EU-a kojom se Evropu želi usmjeriti prema transformaciji u klimatski neutralno, pravedno i prosperitetno društvo s modernom, resursno učinkovitom i konkurentnom ekonomijom.

Na sastanku Evropskog vijeća u decembru 2019. godine čelnici EU-a primili su na znanje komunikaciju Evropske komisije o evropskom zelenom planu i, poduprijevši u zaključcima EU-ov cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050, ponovo potvrdili predanost EU-a da preuzme vodeću ulogu u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.