IMPROVIZIRANI KAMPOVI

Pritisak na američku granicu s meksičke strane: Hiljade migranata ispod mosta u Teksasu

Migranti su uglavnom s Haitija, ali ima i onih s Kube te iz Venecuele i Nikaragve

Hiljade migranata i dalje pristižu. Agencije

Ad. A. / Hina

17.9.2021

Hiljade migranata stigle su pod most koji povezuje gradove Del Rio u Teksasu i Acunu u Meksiku i na velikoj vrućini podignuli improvizirani kamp, postavljajući tako pred američkoga predsjednika Džoa Bajdena novi pogranični problem s kojim će se morati suočiti.

Temperatura se penje i do 37 stepeni Celzijusa, a hrane i vode ima vrlo malo, pa su stotine migranata bile prisiljene preći Rio Grande i vraćati se u Meksiko kako bi se opskrbile osnovnim namirnicama koje, kako su rekli Rojtersovim novinarima, ne dobivaju na američkoj strani.

Migranti su uglavnom s Haitija, ali ima i onih s Kube te iz Venecuele i Nikaragve.

Teški uvjeti na granici odražavaju humanitarni izazov s kojim je suočen Bajden, dok je broj uhićenih na granici najviši u zadnjih dvadeset godina. Američke vlasti uhapsile su u avgustu na meksičkoj granici više od 195.000 migranata, pokazuju vladini podaci objavljeni u srijedu.

Carinska i pogranična služba nije odgovorila na pitanje koliko se ljudi nalazi u kampu u Del Riu, a jedan je službenik Rojtersu u srijedu rekao da se tamo nalazi oko 6.000 ljudi.

Pogranična patrola saopćila je da povećava broj osoblja u Del Riu kako bi osigurala “siguran i humani postupak”. Za migrante su osigurani pitka voda i prijenosni WC-i, dodaje se u saopćenju.

Američki predsjednik Bajden, demokrata koji je odbacio mnoge stroge imigracijske mjere koje je uveo njegov prethodnik, republikanac, Donald Tramp.

Del Rio se nalazi u okrugu Val Verde, koji je na izborima 2020. glasao za Trampa. Neki stanovnici toga pograničnoga grada kažu da ih je savezna vlada napustila, kada je u pitanju pogranična sigurnost.

I migranti i meksički službenici kažu da se u idućim danima može očekivati još mnogo migranata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.