PANDEMIJA

U Kini 62 slučaja delta soja virusa, milijardu stanovnika potpuno vakcinisano

Novi slučajevi zaraze delta sojem prijavljeni su dan nakon što su zdravstveni zvaničnici objavili da je više od milijardu Kineza, odnosno 72 posto od 1,4 milijarde građana najmnogoljudnije zemlje svijeta, potpuno vakcinisano

Ad. A. / Fena

Zabrinjavajuće vijesti iz Kine

Foto: Agencije


U Kini su prijavljena još 62 slučaja Covida, iako je broj potpuno vakcinisanih kineskih građana premašio milijardu.

Svi slučajevi osim jednog otkriveni su u prethodna 24 sata u istočnoj obalnoj provinciji Fujian u posljednem izbijanju epidemije varijante delte, objavila je u petak Nacionalna zdravstvena komisija.

Od toga, 31 slučaj zaraze je bilo u glavnom lučkom gradu Xiamen, a 28 u gradu Putian i jedan u gradu Quanzhou, prenosi AP.

Novi slučajevi zaraze delta sojem prijavljeni su dan nakon što su zdravstveni zvaničnici objavili da je više od milijardu Kineza, odnosno 72 posto od 1,4 milijarde građana najmnogoljudnije zemlje svijeta, potpuno vakcinisano. Nacionalna zdravstvena komisija navodi da je dato 2,16 milijardi doza.

Gotovo 300 slučajeva otkriveno je u Fujianu u prošloj sedmici, zbog čega su vlasti uvele lockdown u pogođena naselja, zatvorile škole i zabavne sadržaje i ograničile putovanja izvan provincije.

Više o:

Kina Koronavirus
NA VRH

Podijeli članak na