KRALJEVSKA PORODICA

Oporuka princa Filipa ostaje zapečaćena 90 godina

Kako bi se očuvalo dostojanstvo kraljice i njene uže porodice, potrebno je povećati zaštitu koja se pruža privatnim područjima njihovog života, poručio je sudac Andrew McFarlane

Ad. A. / Anadolija

Princ Filip: Tesmanet neće biti držan u sudu

Foto: Agencije


Vrhovni sud Engleske donio odluku da se oporuka princa Filipa, supruga kraljice Elizabete II, treba držati u tajnosti najmanje 90 godina radi zaštite dostojanstva monarhije, javlja Anadolija.

Sudac Andrew McFarlane presudio je da oporuka princa Filipa treba biti zapečaćena, te kako se nikakva kopija ne smije zabilježiti niti držati na sudu.

McFarlane je također odlučio da se vrijednost prinčeve ostavštine ne smije navoditi.

-Kako bi se očuvalo dostojanstvo kraljice i njene uže porodice, potrebno je povećati zaštitu koja se pruža privatnim područjima njihovog života - poručio je sudac McFarlane, pojašnjavajući odluku da se oporuka treba čuvati u tajnosti najmanje 90 godina.

McFarlane je također napomenuo da, s obzirom da "javni interes nadzire državni advokat" ne postoji pravna osnova za ulazak predstavnika medijskih organizacija na ročište.

Prvi član kraljevske porodice čija se oporuka držala u tajnosti bio je princ Franjo, brat kraljice Marije, supruge kralja Georgea V.

Osim toga, nakon smrti kraljicine majke Elizabete i njene sestre princeze Margaret, oporuke su također zapečaćene.

Princ Filip umro je u junu u 99. godini.

NA VRH

Podijeli članak na