WASHINGTON POST OBJAVIO

Predsjednik SAD Džo Bajden tražit će da se do septembra 2022. imunizira 70 posto svjetske populacije

Stotine miliona doza "Pfizer" vakcine SAD će donirati svijetu

Bajden: Ova kupovina bila bi drugi veliki napor SAD u distribuciji vakcina u svijetu. Agencije

N. Aj. / Washington Post

18.9.2021

Administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) kupuje stotine miliona doza vakcine protiv koronavirusa proizvođača "Pfizer" - "BioNTech" za doniranje svijetu, piše "Washington Post" pozivajući se na dva neimenovana izvora koji su upoznati s ovim dogovorom.

- Očekuje se da će administracija kupiti 500 miliona doza, ali uslovi nisu dovršeni - rekli su izvori za "Washington Post" uz uvjet da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni razgovarati o donaciji.

Najava kupovine zakazana je za početak sljedeće sedmice i vremenski se podudara sa sastankom Generalne skupštine UN-a.

Velika tema za razgovor

Džef Zients (Jeff), koordinator za koronavirus u Bijeloj kući, odbio je komentirati ove navode, ali je rekao da će pristup vakcini "biti velika tema za razgovor" na okupljanju UN-a sljedeće sedmice.

Glasnogovornica "Pfizera" Ejmi Rouz (Amy Rose) rekla je: 

- "Pfizer" je čvrsto opredijeljen učiniti sve što može kako bi ljudima širom svijeta osigurao pravičan i pristupačan pristup našim vakcinama protiv COVID-19. Iako danas nemamo posebne vijesti za podijeliti, aktivno radimo s vladama širom svijeta, kao i sa globalnim zdravstvenim partnerima na tom cilju.

Osigurati još milijarde doza vakcina za zemlje u razvoju

Ova kupovina bila bi drugi veliki napor SAD u distribuciji vakcina u svijetu. U junu su Sjedinjene Američke Države kupile 500 miliona doza vakcina koje će distribuirati "Covax" mehanizam, inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije za globalnu podjelu doza, a zvaničnici su rekli da će vakcina biti usmjerena na zemlje sa niskim i srednjim prihodima.

Bijela kuća je, također, zvanično objavila u petak da je domaćin virtualnog samita svjetskih lidera i globalnih zdravstvenih zagovornika, uz sjednicu Generalne skupštine UN-a sljedeće sedmice.

Predsjednik SAD Džo Bajden planira iskoristiti samit kako bi pozvao globalne lidere da preuzmu nove obaveze u borbi protiv pandemije koronavirusa, uključujući potpuno vakcinisanje 70 posto svjetske populacije do sljedećeg septembra i osiguranje milijardi dodatnih doza za zemlje u razvoju, između ostalih ciljeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.