AMSTERDAM

U Holandiji održan protest podrške palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima

Učesnici okupljanja poručili su kako se palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima suočavaju s medicinskim zanemarivanjem i zdravstvenim problemima

L. K. P. / Anadolija

Protest solidarnosti sa palestinskim zatvorenicima održan je na Trgu Dam

Foto: Agencije


U Amsterdamu, glavnom gradu Holandije, održan je protest podrške palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest solidarnosti sa palestinskim zatvorenicima održan je na Trgu Dam, u centru Amsterdama, u organizaciji Fondacije palestinske zajednice u Holandiji (PGNL).

Učesnici okupljanja poručili su kako se palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima suočavaju s medicinskim zanemarivanjem i zdravstvenim problemima.

Jedan od demonstranata je u razgovoru za AA ukazao na teške uslove u izraelskim zatvorima, te poručio kako su zatvorenici izloženi mučenju.

  • Demonstracija je završila izložbom fotografija koja opisuje patnje palestinskih zatvorenika

    Demonstracija je završila izložbom fotografija koja opisuje patnje palestinskih zatvorenika

    Foto: Agencije


Demonstranti su poručili da iako je 60 posto tijela palestinske zatvorenice Esrae Jabees spaljeno i bila joj potrebna hitna medicinska pomoć, no kako zatvorska uprava to nije uzela u obzir.

Također su osudili odbijanje izraelskih vlasti da dozvole Jabees da vidi svoje dijete.

Istaknuto je kako je porodica Jabees uputila zahtjev zatvorskoj upravi da u bolnicu pošalju doktora te da sami plate troškove pregleda, ali kako je uprava to odbila. Učesnicima protesta podijeljen je tekst pisma koje je Jabees poslala svojoj sestri.

Demonstracija je završila izložbom fotografija koja opisuje patnje palestinskih zatvorenika.

NA VRH

Podijeli članak na