MOSKVA

Navaljnijevi saveznici optužuju Telegram za cenzuru informacija na izborima

Velika je šteta kada cenzuru uvode privatne kompanije koje navodno brane ideje slobode - napisala je na Twitteru glasnogovornica Navalnjija Kira Jarmiš

Aleksej Navaljni. Agencije

L. K. P. / FENA

18.9.2021


Saveznici zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog optužili su u subotu mobilnu aplikaciju Telegram za cenzuru nakon što je popularna aplikacija za razmjenu poruka slijedila Google i Apple u ograničavanju pristupa predizbornoj kampanji na parlamentarnim izborima u Rusiji.

Aktivisti su već optužili Alphabetov Google i Apple za popuštanje pod pritiskom Kremlja nakon što su te dvije kompanije iz svojih online trgovina uklonili aplikaciju za koju su se Navaljnijevi saveznici nadali da će moći koristiti protiv vladajuće stranke na izborima, javlja Reuters.

Aplikacija daje detaljne preporuke o tome za koga trebaju glasati kako bi pokušali osporiti stranku koja podržava predsjednika Vladimira Putina. To je jedna od rijetkih stvari koja je preostala Navaljnijevim saveznicima s obzirom da je vršena sistemska represija nad njima proteklih mjeseci.


Kira Jarmiš: Glasnogovornica Navaljnog. Agencije

Osnivač Telegrama Pavel Durov, koji je libertarijanski orijentisan i koji je ranije prkosio cenzuri, rekao je da će njegova platforma blokirati usluge predizborne kampanje, uključujući onu koju koriste saveznici Navalnjija, za davanje preporuka biračima.

Rekao je da je odluka donesena zbog ruske zabrane na predizborne kampanja u tokom otvaranja birališta. On to smatra legitimnim razlogom i kazao je da su takve zabrane prisutne u mnogim drugim zemljama.

Glasnogovornica Navalnjija Kira Jarmiš osudila je ovaj potez.

- Velika je šteta kada cenzuru uvode privatne kompanije koje navodno brane ideje slobode - napisala je na Twitteru.

Ivan Ždanov, politički saveznik Navaljnija, rekao je da ne vjeruje Telegramovom opravdanju i da se čini da je taj potez nekako dogovoren s ruskim vlastima.


Navaljnijev saveznici kažu da to nije bio veliki udarac jer su njihove preporuke za glasanje bile dostupne na društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.