ANONIMNI APEL

Afganistanski novinari traže međunarodnu pomoć

Većina ih i dalje radi u Afganistanu, neki se kriju, a 10 je u egzilu

L. K. P.

Apel naslovljen "Novinari u Afganistanu su u opasnosti od nestanka"

Foto: Agencije


Više od 100 afganistanskih novinara pozvalo je međunarodnu zajednicu da aktivno zaštiti slobodu medija u Afganistanu, javlja agencija dpa.

Trenutno je najvažnije obezbjediti sigurnost, posebno za novinarke, saopćila je skupina u anonimnom apelu putem Reportera bez granica (RSF). Česti napadi na novinare i miješanje talibana u njihov posao doveli su do toga da se pribojavaju najgoreg, poručuju novinari.

Apel naslovljen "Novinari u Afganistanu su u opasnosti od nestanka" potpisala je etnički i politički raznolika skupina od 103 novinara, urednika i fotoreportera, uključujući 20 žena, saopćio je RSF. Većina ih i dalje radi u Afganistanu, neki se kriju, a 10 je u egzilu. Svi su željeli ostati anonimni zbog straha od odmazde prema njima ili članovima porodice.

  • Talibani su pokazali da neće tolerirati slobodu medija, ni u Kabulu ni u pokrajinama

    Talibani su pokazali da neće tolerirati slobodu medija, ni u Kabulu ni u pokrajinama

    Foto: Agencije


Novinari traže hitnu konkretnu pomoć kako bi redakcije u Afganistanu nastavile raditi. Također, traže privremenu diplomatsku, konzularnu i finansijsku pomoć za evakuaciju ugroženih novinara. RSF je pozdravio obećanje njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova da će primiti 2.600 Afganistanaca koji trebaju posebnu zaštitu, kao i njihove porodice.

Njemačkom ministarstvu vanjskih poslova RFS je uručio listu s imenima više od 152 novinara koji su u Afganistanu izloženi velikom riziku po život. Među njima je desetak novinarki.

-Talibani su pokazali da neće tolerirati slobodu medija, ni u Kabulu ni u pokrajinama. Postoji prijetnja povratka u petogodišnje mračno razdoblje prve vladavine talibana, rekao je izvršni direktor RSF-a Kristijan Mir (Christian Mihr).

Više o temi Afganistan

Više o:

Afganistan Novinari
NA VRH

Podijeli članak na