ŽIVOT S VIRUSOM

Djeca od 2 godine na Kubi primaju vakcine protiv korone, cjepiva im daju ljekari s Miki Maus ušima

Kao i odrasli koji se vakcinišu, i djeca na Kubi će trebati tri injekcije prije nego što se smatraju potpuno cijepljenim

Kuba je postala prva država na svijetu koja je započela masovnu vakcinaciju djece od 2 godine. Agencije

N. Aj. / CNN

19.9.2021

Djeca na Kubi, tačnije u Havani sjedila su u bolnici čekajući red da prime jednu od kubanskih domaćih vakcina protiv Covida, piše CNN.

U septembru je Kuba postala prva država na svijetu koja je započela masovnu vakcinaciju djece od 2 godine protiv Covid-19.

Iako vakcine protiv koronavirusa nisu obavezne, roditelji i djeca pune klinike, bolnice, pa čak i preuređene škole kako bi dobili cijepljenje za svoju djecu.

- Laknulo mi je. Mnogo ljudi se i dalje razboljeva i cijepi se. Mi smo zaštićeniji - rekla je Laura Tijeras samo nekoliko minuta nakon što je njezina četverogodišnja kćerka Anisol primila prvu dozu kubanske domaće vakcine "Soberana" ili "Suverene".

Tokom jednog dana u policijskom centru u Havani, gdje su CNN i drugi mediji bili pozvani da snime cijepljenje, vakcinisano je više od 230 djece u dobi od 3 do 5 godina, rekla je administratorica klinike.

Da bi djeci bilo lakše, doktori i medicinske sestre nosili su uši Miki Mausa (Mickey Mouse) iznad uniformi i doveli klauna sa zvučničkim sistemom koji im je svirao.

Kao i odrasli koji se vakcinišu, i djeca na Kubi će trebati tri injekcije prije nego što se smatraju potpuno cijepljenim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.