VIDEOPORUKA

Papa Franjo pozvao katolike da se posvete žrtvi zlostavljanja, a ne ugledu Crkve

Kriza zbog seksualnoga zlostavljanja koje su počinili članovi Crkve vrlo je težak poremećaj za koji se traže primjereni odgovori, navodi papa Franjo

Papa Franjo. EPA

A. Ka.

19.9.2021

Umjesto da se brinu za ugled Crkve katolici su pozvani da u središte procesa stave žrtve zlostavljanja koje su počinili svećenici, poručio je papa Franjo u videoporuci za konferenciju o zaštiti djece u Varšavi.

Snimljenom videoporukom Papa se obratio predstavnicima biskupa i redovničkih zajednica koji će se 19. septembra okupiti u Varšavi na međunarodnoj konferenciji o zaštiti djece i ranjivih odraslih osoba u crkvama Srednje i Istočne Europe, pa tako i Hrvatske, prenosi Vatican News.

- Jedino suočavanjem s istinom o tim okrutnim ponašanjima, i poniznim traženjem oprosta od žrtava i preživjelih, Crkva će moći pronaći svoj put kako bi je ponovno s pouzdanjem smatrali mjestom prihvata i sigurnosti za one koji su u potrebi - poručuje Sveti Otac.

Kriza zbog seksualnoga zlostavljanja koje su počinili članovi Crkve vrlo je težak poremećaj za koji se traže primjereni odgovori, počevši od poniznoga slušanja žrtava do traženja istine i traženja oprosta, navodi papa Franjo u poruci sudionicima Konferencije.

Priznati pogreške i propuste može ljude učiniti ranjivima i slabima, ali može voditi milosti te unutarnjem pročišćenju i pružiti nove prilike da volimo i služimo drugome, poručio je papa Franjo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.