VIDEOPORUKA

Papa Franjo pozvao katolike da se posvete žrtvi zlostavljanja, a ne ugledu Crkve

Kriza zbog seksualnoga zlostavljanja koje su počinili članovi Crkve vrlo je težak poremećaj za koji se traže primjereni odgovori, navodi papa Franjo

A. Ka.

Papa Franjo

Foto: EPA


Umjesto da se brinu za ugled Crkve katolici su pozvani da u središte procesa stave žrtve zlostavljanja koje su počinili svećenici, poručio je papa Franjo u videoporuci za konferenciju o zaštiti djece u Varšavi.

Snimljenom videoporukom Papa se obratio predstavnicima biskupa i redovničkih zajednica koji će se 19. septembra okupiti u Varšavi na međunarodnoj konferenciji o zaštiti djece i ranjivih odraslih osoba u crkvama Srednje i Istočne Europe, pa tako i Hrvatske, prenosi Vatican News.

- Jedino suočavanjem s istinom o tim okrutnim ponašanjima, i poniznim traženjem oprosta od žrtava i preživjelih, Crkva će moći pronaći svoj put kako bi je ponovno s pouzdanjem smatrali mjestom prihvata i sigurnosti za one koji su u potrebi - poručuje Sveti Otac.

Kriza zbog seksualnoga zlostavljanja koje su počinili članovi Crkve vrlo je težak poremećaj za koji se traže primjereni odgovori, počevši od poniznoga slušanja žrtava do traženja istine i traženja oprosta, navodi papa Franjo u poruci sudionicima Konferencije.

Priznati pogreške i propuste može ljude učiniti ranjivima i slabima, ali može voditi milosti te unutarnjem pročišćenju i pružiti nove prilike da volimo i služimo drugome, poručio je papa Franjo.

Više o:

Papa Franjo Vatikan
NA VRH

Podijeli članak na