NEFUNKCIONALAN ODNOS

Generalni sekretar UN-a Guteres: Potrebana je saradnja SAD i Kine

Od ključne je važnosti riješiti problem vakcinacije, klimatskih promjena i brojne globalne izazove koji ne mogu biti riješeni bez funkcionalnih odnosa unutar međunarodne zajednice i svjetskih sila, naglasio je Guteres

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres. Arhiv

N. Aj. / Srna

20.9.2021

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres zatražio je od Kine i SAD da "poprave svoj potpuno nefukcionalan odnos" prije nego što se problemi između dvije velike i uticajne zemlje preliju na ostatak planete.

Guteres je izjavu dao za američki AP uoči današnje sjednice Generalne skupštine UN-a gdje će, između ostalih tema, dominirati pandemija koronavirusa, klimatske promjene i konkurentnost širom planete.

Prema njegovim riječima, dvije svjetske sile treba da sarađuju u sektoru borbe protiv klimatskih promjena i da pregovaraju oko trgovine i tehnologije uprkos nesuglasicama u vezi sa ljudskim pravima, ekonomiji, sigurnosti na internetu i suverenitetu u Južnokineskom moru.

- Nažalost, danas samo imamo sporove. Potrebno je da se ponovo ustanovi funkcionalan odnos između dvije sile. Od ključne je važnosti riješiti problem vakcinacije, klimatskih promjena i brojne globalne izazove koji ne mogu biti riješeni bez funkcionalnih odnosa unutar međunarodne zajednice i svjetskih sila - naglasio je Guteres.

On je prije dvije godine upozorio globalne lidere na rizik od podjele svijeta na dva dijela jer SAD i Kina stvaraju konkurentne mreže, valutu, trgovinu, finansijske regulative i sopstvene gepolitičke i vojne strategije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.