DRAMA U ŠPANIJI

Vulkan eruptirao prvi put nakon pet decenija: Naređena evakuacija stanovništva

Kada su se rijeke lave spuštale niz padinu, opština je izdala obaveznu naredbu o evakuaciji za četiri sela, uključujući El Paso i Los Lanos de Aridane

Lava se spušta niz padinu. Anadolija

Ad. A. / Anadolija

20.9.2021

Na španskom otoku La Palma proradio je vulkan koji je iz nacionalnog parka Cumbre Vieja na jugu otoka izbacivao mlazove lave, kao i dim i pepeo uzrak, piše Anadolija.

Vlasti su počele evakuaciju nemoćnih lica i nekih domaćih životinja iz okolnih sela prije erupcije u nedjelju, navele su vlasti tog otoka.

Dva sata kasnije, kada su se rijeke lave spuštale niz padinu, opština je izdala obaveznu naredbu o evakuaciji za četiri sela, uključujući El Paso i Los Lanos de Aridane.

Na otok su upućeni vojnici, a stanovnici su zamoljeni da koriste mobitele minimalno.

-Ni pod kojim okolnostima nemojte prilaziti toku lave, upozorila je opština stanovništvo. Ako ima vulkanskog pepela, ostanite u svojim kućama - dodale su opštinske vlasti.

Predsjednik provincije Kanarski otoci Angel Viktor Tores rekao je za TVE da do sada niko nije povrijeđen, ali da je saobraćaj na nekoliko puteva u prekidu.

Letovi na i sa Kanarskih otoka nastavljeni su normalno, saopštio je operator aerodroma Aena.

Španski premijer Pedro Sančez napisao je na svom Twitter nalogu da je odgodio put u Njujork na sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da je na putu za La Palmu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.