PREDSJEDNIK TURSKE U SAD

Erdoan u Njujorku poručio: Islamofobija se pretvorila u trend koji ugrožava svakodnevni život muslimana

Govorit će na 76. sjednici Generalne skupštine UN-a, gdje će svjetski lideri održati godišnja obraćanja

N. Aj. / Anadolija

20.9.2021

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan u Njujorku. Anadolija

Turska preuzima vodeću ulogu u borbi protiv islamofobije na međunarodnim platformama, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), koji boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) gdje će prisustvovati 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), javlja Anadolu Agency (AA).

- Borimo se protiv smrtonosnijeg i podlijeg virusa. Ovaj virus, opasan poput koronavirusa, naziva se islamofobija - rekao je Erdoan na skupu koji je u Njujorku organiziralo Tursko-američko nacionalno vijeće.

Napori da se uklone sve prijetnje religiji

Dodao je da se "virus vrlo brzo širi zemljama koje su godinama predstavljane kao kolijevke demokratije i slobode".

Napomenuo je da se islamofobija pretvorila u trend koji ugrožava svakodnevni život muslimana kao i socijalni mir.

Erdoan je, između ostalog, kao primjere naveo Organizaciju islamske saradnje i Ujedinjene narode, kao platforme gdje Turska poduzima napore protiv islamofobije.

- Podržavamo također sve oblike napora da se uklone sve prijetnje našoj religiji i našoj braći muslimanima - kazao je Erdoan.

On je, također, zatražio i podršku američkih muslimana u borbi koju vodi Turska.

Erdoan je doputovao u Njujork kako bi u utorak prisustvovao 76. sjednici Generalne skupštine UN-a, gdje će svjetski lideri održati godišnja obraćanja.

Nijedna laž ne može stajati nasuprot suncu istine

Prije svog obraćanja, Erdoan je nakratko posjetio i novi Centar "Turkevi" (Turska kuća) koja se nalazi na Menhetnu preko puta sjedišta UN-a, a koju će svečano i otvoriti danas.

Istakao je tom prilikom da je neboder s 36 spratova "spomenik ponosa" koji će funkcionisati ne samo kao dom za Turke, već i za zajednicu američkih muslimana.

Predsjednik Turske se dotakao i pitanja terorističkih organizacija PKK, YPG i FETO, čije pristalice nalaze utočište u Sjedinjenim Američkim Državama.

On je pozvao članove tursko-američke zajednice da nastave informisati svoje američke kolege o pravom licu ovih terorističkih organizacija.

- Bez obzira koliko velika bila, nijedna laž ne može stajati nasuprot suncu istine - rekao je Erdoan i naglasio značaj jedinstva protiv takvih organizacija.

Komentarišući FETO, Erdogan je kazao da se radi o krvoločnoj terorističkoj organizaciji koja skriva svoje tamno lice pod maskom obmane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.