PJONGJANG

Sjeverna Koreja osudila sigurnosni sporazum između SAD, Velike Britanije i Australije: Pokrenut će nuklearnu utrku u naoružanju

Ovo je veoma neželjen i opasan postupak koji će poremetiti stratešku ravnotežu

Sjeverna Koreja osudila je danas novi sigurnosni sporazum između SAD, Velike Britanije i Australije. Agencije

N. Aj. / Srna

20.9.2021

Sjeverna Koreja osudila je danas novi sigurnosni sporazum između SAD, Velike Britanije i Australije i smatra da će time biti pokrenuta "nuklearna trka u naoružanju".

Ovo je veoma neželjen i opasan postupak koji će poremetiti stratešku ravnotežu u Azijsko-pacifičkom regionu i pokrenut će lanac trke u nuklearnom naoružanju - rekao je neimenovani zvaničnik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova.

Prošle sedmice, Sjeverna Koreja je izvršila dvije veće probe naoružanja, dalekometnog krstarećeg projektila i balističke rakete, podsjetio je BBC.

Kina je već kritikovala sporazum i portparol Ministarstva vanjskih poslova Džao Liđijan je naglasio da se time izaziva rizik od težeg narušavanja mira u regionu i intenziviranja trke u naoružanju.

Francuska ministrica odbrane Florens Parli otkazala je nešto ranije sastanak s britanskim kolegom Benom Volasom zbog spora izazvanog novim sigurnosnim sporazumom između Londona, Vašingtona i Kanbere.

Pariz negoduje jer je Australija potpisala sigurnosni sporazum o gradnji podmornica na nuklearni pogon i povukla se iz ugovora za Francuskom.

Ugovor vrijedan skoro 40 milijardi dolara potpisan je 2016. godine, a predviđao je da Francuska proizvede 12 podmornica na dizel i električni pogon.

Francuski ministar vanjskih poslova Žan-Iv Le Drijan opisao je potez Kanbere kao "nož u leđa i neprihvatljivo ponašanje između saveznika i partnera".

Predsjednik Francuske Emanuel Makron potom je naredio opoziv ambasadora iz Vašingtona i Kanbere.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.