NEMA ZABRANE ALKOHOLA

Alternativni Oktoberfest održava u životu tradiciju grada Minhena

Oko 50 restorana učestvuje u takozvanom Wirtshauswiesn događaju, inicijativi za proslavu slavnog festivala piva, ali uz puno pridržavanje mjera protiv Covida

Ad. A. / Fena

Uživat će u pivu, ali uz distancu

Foto: Agencije


Desetine lokalnih restorana i pabova u Minhenu održavaju živom tradiciju Oktoberfesta, dok se na festivalskim lokacijama ponovo nalaze centri za testiranje na Covid.

Nezvanični, nesputani, alternativni Oktoberfest u Minhenu počeo je u subotu, dok su lokalni pubovi simbolično obilježavali početak festivala, javlja dpa.

Oko 50 restorana učestvuje u takozvanom Wirtshauswiesn događaju, inicijativi za proslavu slavnog festivala piva, ali uz puno pridržavanje mjera protiv Covida.

Ovo je druga godina da je Oktoberfest u Minhenu otkazan zbog pandemije koronavirusa. Bavarski festival piva, koji privlači milione posjetitelja iz cijelog svijeta, vjerovatno je najpoznatiji njemački događaj.

Lokalni restorani i pubovi koji sudjeluju u tom obilježavanju planiraju urediti svoje objekte u stilu poznatih šatora postavljenih na Theresienwiese - mjestu festivala Oktoberfest.

Puštat će se tradicionalna muzika, posluživat će se sezonsko pivo, a serveri, kao i prisutni, vjerovatno će nositi lederhosen i dirndl, tradicionalne komade odjeće tipične za festival.

Alternativni Oktoberfest započeo je na dan početka festivala, a trajat će do 3. oktobra.

Za one koji fizički ne mogu boraviti u Minhenu postavljene su internetske Wiesn turneje kako bi obožavatelji mogli saznati više i ostati povezani s događajem.

Stvarni festivalski teren, Theresienwiese, ponovo će se koristiti kao centar za testiranje na Covid, slično kao i prošle godine. 

No, za razliku od 2020., zabrana alkohola neće biti na snazi, pa bi fanovi festivala teoretski mogli slaviti u svom aranžmanu, na velikom otvorenom prostoru.

Zvaničnici Minhena nadaju se da će se Oktoberfest vratiti 2022. godine, rekao je u subotu gradonačelnik Dieter Reiter.

Više o temi Oktoberfest

ZBOG PANDEMIJE
Oktoberfest otkazan i ove godine
NJEMAČKI MEDIJI TVRDE
Otkazan ovogodišnji Oktoberfest
NA VRH

Podijeli članak na