ALŽIRSKI RAT

Makron traži oprost od muslimana koji su se borili za Francusku

Makron se sastao s 300 ljudi, većinom preživjelih harkija i njihovih porodica

Fu. M.

Makron se susreo s 300 ljudi

Foto: AFP


Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zatražio je uime Francuske oprost od harkija, muslimana koji su se tijekom Alžirskog rata (1954. - 1962.) borili na strani francuske vojske, a koje su potom francuske vlasti zanemarile i prepustile represiji novog režima, najavivši usvajanje zakona o priznanju i odšteti.

Makron se sastao s 300 ljudi, većinom preživjelih harkija i njihovih porodica, kako bi odao počast alžirskim muslimanima koji su se borili za Francusku u alžirskom ratu za nezavisnost, u najnovijem pokušaju da se uhvati ukoštac s mračnim poglavljem francuske kolonijalne historije.

Današnji susret trebao bi označiti novi korak prema punom priznavanju odgovornosti Francuske za njihove patnje, objavio je predsjednički ured.

U Francuskoj vojsci služilo je stotine hiljada alžirskih muslimana, ali su po završetku rata bili prepušteni samo sebi, usprkos obećanjima da će biti zbrinuti.

Velik broj onih koji se nisu uspjeli dočepati Francuske okrutno su mučeni i ubijani nakon što su novi gospodari zemlje krenuli u brutalnu osvetu.

NA VRH

Podijeli članak na