NOVI CENTAR

Erdoan otvorio "Tursku kuću" u Njujorku

Svečanosti je prisustvovao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i brojni drugi zvaničnici i gosti

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Fu. M.

20.9.2021

Nazivajući ovu znamenitu zgradu remek-djelom, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) službeno je otvorio Centar Turkevi (Turska kuća) u Njujorku, javlja Anadolija.

Govoreći na svečanom otvaranju, Erdoan je poručio da će Centar Turkevi biti ujedno i odraz pozicije Turske u međunarodnoj zajednici u vremenu obilježavanja stogodišnjice Republike.

- Ponosni smo na novi centar. Turska je ovim djelom još jednom pokazala svoju veličinu i rastuću snagu - rekao je turski predsjednik.

Svečanosti je prisustvovao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i brojni drugi zvaničnici i gosti.

U zgradi će biti smješteni i Stalno predstavništvo Turske pri Ujedinjenim narodima (UN) i generalni konzulat Turske u Njujorku.

Tokom svečanog prijema. Anadolija

Radi se o zgradi koja je kupljena od američkog IT giganta IBM-a 1977. godine. Do 2013. godine zgrada je služila kao Stalno predstavništvo Turske pri UN-u i generalni konzulat Turske u Njujorku.

Sada je na tom mjestu izgrađen neboder od 35 spratova u skladu s aktivnom vanjskom politikom Turske, što je svakako povećalo ugled i potrebe zvanične Ankare tokom posljednje dvije decenije.

Nova zgrada visoka 171 metar i površine od oko 20.000 kvadratnih metara, nalazi se preko puta zgrade UN-a i Stalnog predstavništva Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.