AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden će u UN reći da ne vjeruje u novi Hladni rat

Bajden želi međunarodnoj zajednici da stavi do znanja da je “zatvorio poglavlje o ratu”

Džo Bajden, predsjednik SAD. Agencije

A. Ka. / Beta

20.9.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), koji bi trebalo sutra da govori pred Generalnom skupštinom UN, reći će da "ne vjeruje u pojam novog Hladnog rata", izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Bajden će “sutra staviti do znanja da ne vjeruje u pojam novog Hladnog rata sa svijetom podijeljenim na blokove”, rekao je neimenevani zvaničnik u kontekstu rivalstva između Washingtona i Pekinga.

Američki predsjednik “vjeruje u snažnu, intenzivnu i principijelnu konkurenciju”, dodao je isti izvori.

Bajden, koji je izazvao negodovanje upravljanjem povlačenja snaga iz Afganistana i izazvao diplomatsku krizu sa Francuskom zbog velikog ugovora o naoružanju, odlazi u Njujork sa govorom o okupljanju, naveo je zvaničnik.

Prema njegovim riječima, Bajden želi međunarodnoj zajednici da stavi do znanja da je “zatvorio poglavlje o ratu” i da otvara poglavlje posvećeno efikasnoj i odlučnoj američkoj diplomatiji koja će da sarađuje sa saveznicima i partnerima u rješavanju problema.

Zvaničnik je potvrdio da je Bajden inicirao razgovor sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i da američki predsjednik “jedva čeka taj telefonski razgovor”.

Francuske vlasti optužile su SAD da su bez prethodne konsultacije, sklopile strateško partnerstvo sa Velikom Britanijom i Australijom, što je dovelo da raskida vrijednog ugovora o australijskoj narudžbini francuskih podmornica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.