PANDEMIJA

Od posljedica korone umrlo skoro isto Amerikanaca koliko i tokom španske gripe

Pandemija španske gripe ubila je 50 miliona žrtava širom svijeta u vrijeme kada je svijet imao četvrtinu populacije koju ima sada

Veliki broj smrtnih slučajeva. Ilustracija

Ad. A. / Anadolija

21.9.2021

Od posljedica Covida umrlo je skoro isto Amerikanaca kao i tokom pandemije španske gripe - oko 675.000, prenosi Anadolija.

Španska gripa koja se pojavila 1918. godine, završila se za dvije godine, a izazvala je između 40 i 50 miliona smrti.

Kao i španska gripa, koronavirus možda nikada neće potpuno nestati iz naše sredine. Umjesto toga, naučnici se nadaju da će to postati blaga sezonska gripa koja će se rješavati vakcinacijom.

-Nadamo se da će biti kao prehlada, ali nema garancije - rekao je biolog sa Univerziteta Emory Rustom Antia.

Za sada, pandemija još uvijek drži Sjedinjene Američke Države i druge dijelove svijeta čvrsto u raljama.

Iako bi porast infekcija potaknut delta varijantom koronavirusa mogao doseći vrhunac, broj smrtnih slučajeva u SAD-u u prosjeku se kreće preko 1.900 dnevno, što je najviši nivo od početka marta, a ukupna brojka u zemlji je u ponedjeljak premašila 675.000, prema podacima koje vodi Univerzitet "Johns Hopkins", iako se vjeruje da je stvarni broj veći.

Zima bi mogla donijeti novi skok, a utjecajni model Univerziteta u Vašingtonu predviđa da će dodatnih 1.000 Amerikanaca umrijeti od Covida do 1. januara, što bi ukupan broj žrtava u SAD-u povećalo na 776.000.

Pandemija španske gripe ubila je 50 miliona žrtava širom svijeta u vrijeme kada je svijet imao četvrtinu populacije koju ima sada. Globalni broj smrtnih slučajeva od Covida sada iznosi više od 4,6 miliona.

Broj umrlih od španske gripe u SAD -u je gruba pretpostavka, s obzirom na nepotpune zapise tog doba i loše naučno razumijevanje onog što je uzrokovalo bolest. Broj od 675.000 dolazi iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prije gripe 1918-1919. općenito se smatrala najgorom pandemijskom bolešću u ljudskoj povijesti. Nije jasno hoće li se sadašnja pošast na kraju pokazati smrtonosnijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.