JASNO PORUČIO

Premijer Australije Morison neće razgovarati s predsjednikom Francuske Makronom u Njujorku

Odustajanje od ugovora naljutilo je Francusku, koja je optužila Australiju i SAD da su Parizu "zabili nož u leđa", Francuska je opozvala ambasadore iz Kanbere i Vašingtona

Morison: Neće razgovarati s Makronom. Agencije

N. Aj. / Srna

21.9.2021

Premijer Australije Skot Morison (Scott Morrison) izjavio je da neće razgovarati s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) u sjedištu UN-a u Njujorku ove sedmice.

On je istakao da neće biti prilike da se sastane s Makronom, uprkos mogućnosti da ljutnja Francuske zbog odustajanja Australije od ugovora sa Parizom za nabavku podmornica vrijednog 40 milijardi dolara nakon postizanja sporazuma sa SAD i Britanijom ugrozi trgovinski sporazum Australije i EU.

Odustajanje od ugovora naljutilo je Francusku, koja je optužila Australiju i SAD da su Parizu "zabili nož u leđa". Francuska je opozvala ambasadore iz Kanbere i Vašingtona.

Iako je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) obećao da će razgovarati s Makronom radi ublažavanja tenzija, Morison je naglasio da neće održati bilateralni sastanak sa francuskim liderom.

- Nema mogućnosti za to ovaj put. Siguran sam da će se vremenom pojaviti prilika - rekao je Morison na pitanje novinara o mogućnosti bilateralnog sastanka sa Makronom na marginama Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

Morison će se na marginama Generalne skupštine UN sastati sa Bajdenom i evropskim liderima u Njujorku, prije nego što otputuje u Vašington kasnije ove sedmice.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.