NJUJORK

Džo Bajden: Ovo je odlučujuća decenija za naš svijet

Istakao je da SAD žele predvoditi na globalnoj sceni, ali uz pomoć svojih saveznika i partnera

H. J. I.

21.9.2021

Džo Bajden: Stojim ovdje danas prvi put nakon 20 godina a da Sjedinjene Američke Države nisu u ratu. CNN

Na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, obratio se i Džo Bajden (Joe Biden), prvi put kao predsjednik SAD-a.

- Ovo je odlučujuća decenija za naš svijet – izjavio je Bajden.

Predsjednik Bajden rekao je svjetskim liderima da je njegova zemlja potpuno usmjerena na budućnost, ističući da je okončanje rata u Afganistanu korak u tom smjeru.

-Ovo su izazovi koji će odrediti svijet za našu djecu i unuke i šta će oni naslijediti. Stojim ovdje danas prvi put nakon 20 godina a da Sjedinjene Američke Države nisu u ratu. Okrenuli smo novu stranicu-rekao je Bajden.



Bajden: SAD ne želi ponovo ući u globalnu eru sukoba. CNN

Istakao je da SAD žele predvoditi na globalnoj sceni, ali uz pomoć svojih saveznika i partnera.

- Zajedno sa našim saveznicima i partnerima i u saradnji sa svima onima koji vjeruju kao i mi, vodit ćemo sve što je u našoj moći da se suočimo s izazovima, izgradimo budućnost, podignemo sve naše ljude i sačuvamo ovu planetu – rekao je.

Predsjednik Bajden, ne imenujući Kinu, rekao je da Sjedinjene Države ne pokušavaju ponovno ući u globalnu eru sukoba sličnu višedecenijskom sukobu sa Sovjetskim Savezom.

Rekao je da će se SAD "zauzeti za naše saveznike i naše prijatelje i suprotstaviti se pokušajima jačih zemalja koje dominiraju nad slabijima". On je naveo pokušaje nasilnog mijenjanja teritorije, ekonomsku prisilu i dezinformacije kao primjere zloćudnih aktivnosti kojima bi se SAD suprotstavile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.