POTPISAN PROGRAM AUKUS

Bajden: Amerika nema bližeg i pouzdanijeg saveznika od Australije

Sastao se u Njujorku s australskim premijerom Skotom Morisonom

N. Aj.

22.9.2021

Predsjednik SAD Džo Bajden. AFP

Džo Bajden (Joe Biden), predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, osvrnuo se na posljednji potpisan sigurnosni program AUKUS i saradnju SAD-a, Velike Britanije i Australije.

On se sastao u Njujorku, gdje se održava Generalna skupština UN-a, s australskim premijerom Skotom Morisonom (Scott Morrison), te je pozdravio potpisivanje AUKUS-a naglasivši da je taj program još jedna potvrda saradnje saveznika.

- SAD nemaju bližeg i pouzdanijeg saveznika od Australije - kazao je Bajden.

U svom govoru pred Generalnom skupštinom ranije, Bajden se nije izravno osvrnuo na kontroverzni novi sigurnosni pakt, prema kojem su se SAD složile podijeliti tehnologiju nuklearnog pogona za podmornice, piše The Guardian.

Dogovor je razbjesnio Pariz, a Bajden još nije uspio dogovoriti poziv s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron).

Australski premijer je također optužen da je iza leđa Francuske i bez ikakvog pojašnjenja raskinuo ugovor s Francuskom o isporuci 12 podmornica i zamijenio ga sporazumom o podmornicama na nuklearni pogodon sa SAD i Velikom Britanijom. Osim kritika iz Evropske unije, premijera Australije naročito je kritikovao bivši premijer ove države Kevin Rud (Rudd).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.