KOJE SU ZABRINJAVAJUĆE

WHO saopćio nove informacije o delta varijanti koronavirusa

Prisutna je u 185 zemalja, zamijenila je ostale tri "zabrinjavajuće" varijante koronavirusa

N. Aj.

22.9.2021

Tedros Adhanom Gebrejesus, šef WHO-a. Agencije

WHO je odlučio nazvati varijante koronavirusa koje "treba pratiti" i one "zabrinjavajuće", prema slovima grčke abecede, kako bi se izbjeglo svako stigmatiziranje neke zemlje i omogućilo javnosti njihovo lakše izgovaranje.

- "Zabrinjavajuća" varijanta delta, prisutna u 185 zemalja, zamijenila je ostale tri "zabrinjavajuće" varijante koronavirusa - alfu, betu i gamu, koje sada predstavljaju manje od jedan posto slučajeva - navela je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Svi virusi, uključujući SARS-CoV-2 koji izaziva Covid-19, s vremenom mutiraju, prenose mediji.

Pojava varijanti krajem 2020. godine koje su donosile povećanu opasnost za globalno javno zdravlje, potaknula je WHO da obilježi varijante koje "treba pratiti" i druge "zabrinjavajuće" varijante, kako bi se dao prioritet nadzoru i istraživanju na svjetskom nivou.

- Sada prevladava delta varijanta. Ustvari manje od jedan posto trenutno dostupnih sekvenci su (zabrinjavajuće varijante) alfa, beta i gama - odgovorila je direktorica tehničke ekipe za Covid-19 u WHO-u Marija van Kerkove (Maria Van Kerkhove) na društvenim mrežama.

Dodala je da je taj virus postao jači, lakše prenosiv te da je zamijenio druge viruse. Naglasila je da je nazočan u 185 zemalja.

- Organizacija je smatrala do sada da pet drugih varijanti (eta, Iota, kappa, lambda i mu) treba "pratiti". Ali tri varijante, eta, Iota i kappa, maknute su s popisa - navela je Marija van Kerkova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.